تنش شوری
پاسخ فیزیولوژیک ژنوتیپ‌های نخود به تنش شوری در شرایط مزرعه

حیدر فلیح؛ جعفر نباتی؛ احمد نظامی؛ محمد کافی؛ محمد جواد احمدی

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 18 فروردین 1404

https://doi.org/10.22077/escs.2024.7232.2266

چکیده
  رشد گیاه نخود به‌شدت تحت تأثیر تنش شوری قرار می‌گیرد و عملکرد آن به‌طور محسوسی کاهش می‌یابد. ازاین‌رو شناسایی ژنوتیپ‌های متحمل نخود کمک قابل‌توجهی در بهبود مقاومت گیاه و افزایش عملکرد در شرایط تنش می‌کند. این پژوهش در سال 1400-1399 باهدف مطالعه تحمل شوری ژنوتیپ‌های نخود به‌صورت آزمایش کرت‌های خردشده در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی ...  بیشتر

تنش شوری
بررسی عملکرد و شاخص‏های تحمل به تنش شوری در ارقام و لاین‏های امیدبخش گندم نان تحت شرایط گلخانه

مجید رجایی؛ سیروس طهماسبی؛ منوچهر دستفال

دوره 18، شماره 2 ، تیر 1404، ، صفحه 211-227

https://doi.org/10.22077/escs.2024.6992.2253

چکیده
  اصلاح ارقام متحمل به شوری از راهکارهای مناسب جهت کاهش اثرات شوری است. این پژوهش به‌منظور تعیین متحمل‏ترین ژنوتیپ‏های گندم به سطوح مختلف شوری انجام گردید. آزمایش فاکتوریل، در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در شرایط نور و دمای طبیعی محیط در گلخانه انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل ژنوتیپ‏های سیستان، نارین، برات، سارنگ، شوش، ...  بیشتر

تنش شوری
بررسی کاربرد ورمی کمپوست و محلول پاشی متانول بر فعالیت آنتی اکسیدان برگ، اسمولیت های سازگار و برخی صفات تریتیکاله تحت تنش شوری

خدیجه صورآذر؛ رئوف سیدشریفی

دوره 18، شماره 1 ، فروردین 1404، ، صفحه 15-33

https://doi.org/10.22077/escs.2024.6592.2231

چکیده
  به منظور بررسی تاثیر شوری، ورمی کمپوست و متانول بر فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان، اسمولیت های سازگار و برخی صفات تریتیکاله، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1401 اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل سه سطح شوری (عدم اعمال شوری به عنوان شاهد، شوری 50 ...  بیشتر

تنش شوری
بررسی واکنش رشد و مقاومت به تنش شوری در گیاه دارویی کنگرفرنگی (.Cynara scolymus L)

الهام افشارنیا؛ علیرضا خوانین زاده؛ مهدی کریمی

دوره 18، شماره 1 ، فروردین 1404، ، صفحه 91-107

https://doi.org/10.22077/escs.2024.6849.2242

چکیده
  امروزه با توجه به جمعیت روز افزون و افزایش نیاز غذایی ضروری است با استفاده از منابع آب و خاک شور جهت تامین نیاز غذایی این جمعیت رو به رشد با تاکید بر گونه های مقاوم و سازگار گیاهی اقدام نمود. به منظور ارزیابی مقاومت به شوری گونه گیاهی دارویی کنگر فرنگی و تعیین مقاومت این گونه به شوری در مراحل رویشی، آزمایشی با شش سطح شوری شامل )شاهد (،12،9، ...  بیشتر

تنش شوری
ارزیابی برخی ویژگی‌های رشدی گیاه دارویی زنیان (.Carum capticum L) در پاسخ به تنش شوری

رستم یزدانی بیوکی

دوره 17، شماره 4 ، دی 1403، ، صفحه 757-768

https://doi.org/10.22077/escs.2024.6470.2219

چکیده
  شوری یک تنش غیر زیستی است که رشد و تولید گیاهان زراعی را در بسیاری از مناطق جهان محدود کرده است. به منظور بررسی برخی ویژگی‌های رشدی گیاه دارویی زنیان (Carum capticum L) در پاسخ به تنش شوری، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در گلخانه‌ی مرکز ملی تحقیقات شوری در سال 1399 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سطوح شوری آب 0.4 (بدون تنش)، 3، 6، 9 ...  بیشتر

تنش شوری
ارزیابی پاسخ های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گندم به تنش کلرید سدیم در مرحله گیاهچه

میترا جباری؛ نفیسه مهدی نژاد؛ خالد سلیمی

دوره 17، شماره 4 ، دی 1403، ، صفحه 801-814

https://doi.org/10.22077/escs.2024.6543.2226

چکیده
  حدود 1.7 میلیون هکتار از اراضی کشاورزی ایران شور است. بنابراین گزینش ارقام گندم متحمل به شوری و به تبع آن تعیین شاخص‌های کارآمد برای کوتاه کردن مراحل گزینش از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. به این منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با دو عامل غلظت NaCl (صفر، 100، 200 و 300 میلی‌مولار) و ارقام گندم (شیراز، فلات، دوروم، ...  بیشتر

تنش شوری
تغییرات اندام هوایی و ریشه و عملکرد دانه لوبیا (.Phaseolus vulgaris L) با کاربرد بیوچار و سالیسیلیک اسید در خاک شور

معصومه نصیری؛ بابک عندلیبی؛ سعید خماری؛ اسماعیل گلی کلانپا

دوره 17، شماره 4 ، دی 1403، ، صفحه 833-854

https://doi.org/10.22077/escs.2024.6591.2230

چکیده
  دانه لوبیا منبع عالی مواد مغذی در رژیم غذایی بشر در بسیاری از کشورها به شمار می‌رود. پژوهشی گلخانه‌ای به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در دو سال متوالی در چهار تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی در سال های 1401-1400 و 1402-1401 اجرا گردید. فاکتورها شامل بیوچار آلی (تهیه شده از بید جنگلی) در چهار سطح (شاهد ...  بیشتر

تنش شوری
بررسی تحمل به تنش شوری در ژنوتیپ های جو زراعی (Hordeum vulgare) بومی ایران

شکیبا شاهمرادی؛ آزیتا نخعی؛ سید علی طباطبایی

دوره 17، شماره 3 ، مهر 1403، ، صفحه 491-504

https://doi.org/10.22077/escs.2023.6027.2190

چکیده
  به منظور ارزیابی و شناسایی ژنوتیپ‌های متحمل به شوری، تعداد 50 ژنوتیپ منتخب از آزمایشات شوری انجام شده در سال‌های گذشته، به منظور ارزیابی تکمیلی در شرایط تنش شوری، انتخاب شدند. ژنوتیپ‌ها در طی دو سال زراعی در قالب طرح لاتیس مستطیل با سه تکرار در ایستگاه مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان جنوبی، شهرستان بیرجند، مورد ...  بیشتر

تنش شوری
بررسی تأثیر استفاده از آب شور بر تجمع عناصر در اندام هوایی و کیفیت علوفه‌ی چند گونه سالیکورنیا

علی بزرگمهر؛ حمید رضا عسگری؛ محمد فرزام؛ غلامحسن رنجبر

دوره 17، شماره 2 ، تیر 1403، ، صفحه 319-335

https://doi.org/10.22077/escs.2023.5771.2175

چکیده
  شوری منابع آب‌وخاک یکی از اساسی‌ترین مشکلات کشاورزی به‌ویژه در مناطق خشک و نیمه‌خشک است. شناسایی و اهلی سازی گونه‌های گیاهی مقاوم به شوری و دارای ارزش اقتصادی، راهبرد مهمی برای این مناطق است. این پژوهش با هدف بررسی تأثیر استفاده از آب شور بر تجمع عناصر و کیفیت علوفه در چندگونه سالیکورنیا، به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی ...  بیشتر

تنش شوری
تأثیر شوری آب آبیاری، اکوتیپ و تراکم گیاهی بر عملکرد و غلظت عناصر معدنی اندام هوایی و ریشه خارشتر (.Alhagi camelorum Fisch)

مصطفی زنگویی؛ سهیل پارسا؛ مجید جامی الاحمدی؛ علی ایزانلو

دوره 17، شماره 1 ، فروردین 1403، ، صفحه 87-104

https://doi.org/10.22077/escs.2023.5459.2150

چکیده
  خارشتر (Alhagi camelorum Fisch) گیاهی از خانواده بقولات با خواص دارویی و قابلیت تولید علوفه است. به‌منظور بررسی تأثیر شوری آب آبیاری، تراکم و اکوتیپ بر غلظت عناصر معدنی اندام هوایی و ریشه خارشتر پژوهشی در دو منطقه، مزرعه دانشکده کشاورزی بیرجند و حجت‌آباد سربیشه در سال 1399، به‌صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار ...  بیشتر

تنش شوری
ااثر بستر کاشت و تنش شوری بر فامیل‌های نیمه خواهری متحمل به خشکی چغندرقند

سمر خیامیم؛ حمید نوشاد؛ محسن آقایی زاده

دوره 17، شماره 1 ، فروردین 1403، ، صفحه 105-119

https://doi.org/10.22077/escs.2023.5461.2152

چکیده
  در مطالعات گلخانه‌ای تنش شوری لازم است محیط کشت علاوه بر داشتن ثبات هدایت الکتریکی، از نظر اقتصادی نیز مقرون به صرفه باشد تا در غربالگری ژرم پلاسم بتوان از آن‌ها استفاده کرد. از طرفی با وجود مکانیزم‌های مشترک بین تنش‌هایی مثل خشکی و شوری، می‌توان از ژرم‌پلاسم متحمل به خشکی برای تولید ارقام متحمل به این تنش‌ها استفاده کرد. لذا دو ...  بیشتر

تنش شوری
بررسی تاثیر تجمع سدیم بر مقدار کلروفیل و برخی خصوصیات فیزیولوژیک در گندم و جو تحت شرایط شوری

وحید اطلسی پاک؛ امید بهمنی؛ مهسا اسدبگی

دوره 16، شماره 4 ، دی 1402، ، صفحه 1059-1069

https://doi.org/10.22077/escs.2023.5276.2132

چکیده
  میزان کلروفیل و برخی خصوصیات فیزیولوژیک دو رقم گندم نان ارگ (متحمل) و تجن (حساس) و یک رقم جو (نیک) تحت تاثیر کلرید سدیم مورد بررسی قرار گرفت. بعد از گسترش برگ چهارم، دو سطح صفر و 150 میلی‌مولار از نمک کلرید سدیم اعمال گردید. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار در سال 1396 در شرایط گلخانه انجام گرفت. تحت این شرایط ...  بیشتر

تنش شوری
تعیین آستانه تحمل به تنش شوری ژنوتیپ های کینوا در شرایط مزرعه

معصومه صالحی؛ فرهاد دهقانی

دوره 16، شماره 4 ، دی 1402، ، صفحه 1123-1137

https://doi.org/10.22077/escs.2023.5309.2138

چکیده
  کینوا (Chenopodium quinoa Willd.) یک گیاه فراسودمند با ارزش غذایی بالا است که تحمل مناسبی به تنش‌ها شوری و خشکی دارد. بیشتر آزمایشات انجام شده بر روی بررسی تحمل به تنش شوری کینوا در شرایط گلدانی و گلخانه بوده و این نتایج با نتایج مزرعه‌ای تعیین آستانه غلات مانند گندم و جو قابل مقایسه نیست. هدف از این آزمایش تعیین آستانه تحمل به تنش شوری کینوا در ...  بیشتر

تنش شوری
بررسی تنوع ژنتیکی و ارزیابی برخی ژنوتیپ‌های کنجد تحت تنش شوری

روح الله نیک فکر؛ سید کمال کاظمی تبار؛ غلامعلی رنجبر؛ سید حمیدرضا هاشمی پطرودی؛ پویان مهربان جوبنی

دوره 16، شماره 3 ، مهر 1402، ، صفحه 575-586

https://doi.org/10.22077/escs.2022.4516.2037

چکیده
  کنجد یکی از قدیمی‌ترین محصولاتی است که بشر تا به امروز شناخته است. کنجد در جهان باستان به‌دلیل مقاومت به خشکی، سهولت استخراج روغن از بذرها و پایداری روغن محصول باارزشی بوده است. ایران به‌لحاظ اقلیمی در زمره مناطق خشک و نیمه‌خشک دنیا قرار دارد. در این مناطق معمولا بارندگی کم و پراکنده و تبخیر زیاد سبب تجمع املاح در لایه سطحی خاک می‌شود. ...  بیشتر

تنش شوری
مطالعه بیان ژن‌های مسیر پیام‌رسانی در واکنش به تنش شوری بالا در گیاهچه های برنج (.Oryza sativa L)

مژده اکبرزاده للکامی؛ محمد هادی پهلوانی؛ خلیل زینلی نژاد؛ کیوان مهدوی ماشکی؛ آندریاس پی.ام وبر؛ دومینیک بریل‌هاوس

دوره 16، شماره 3 ، مهر 1402، ، صفحه 603-612

https://doi.org/10.22077/escs.2023.4829.2078

چکیده
  به دلیل حساسیت بالا، رشد و نمو و عملکرد گیاه برنج تحت تأثیر تنش شوری به‌شدت کاهش می‌یابد. درک وقوع تنش و اتخاذ واکنش‌های اسمزی و یونی نیازمند درگیر‌کردن مسیرهای پیام‌رسانی است. در تحقیق حاضر یک مطالعه RNA-Seq به منظور مطالعه بیان ژن‌های درگیر در مسیر پیام‌رسانی تنش شوری در برنج صورت پذیرفت. بدین منظور ارقام حساس IR28 و متحمل CSR28 پس از ...  بیشتر

تنش شوری
مطالعه نقش عامل رونویسی Zinc Finger of Arabidopsis thaliana 6 (ZAT6) در تحمل شوری گیاه شلغم علوفه‌ای (.Brassica rapa L)

روح الله شاملو دشت پاگردی؛ سیروس طهماسبی

دوره 16، شماره 3 ، مهر 1402، ، صفحه 629-644

https://doi.org/10.22077/escs.2023.4831.2080

چکیده
  شوری خاک و آب سبب کاهش چشمگیر عملکرد گیاهان زراعی و به خطر افتادن امنیت غذایی انسان در سراسر جهان شده است. درک مبانی مولکولی چگونگی دریافت و پاسخ به شوری برای توسعه گیاهان متحمل از طریق دست­ورزی­ های ژنتیکی ضروری است. در این پژوهش، دو کتابخانه 5′ Expressed Sequenced Tags (ESTs) مربوط به گیاه شلغم ­علوفه­ ای (Brassica rapa L.) در شرایط بدون تنش و تنش ...  بیشتر

تنش شوری
فیزیولوژی تحمل به شوری ژنوتیپ‌های عدس (.Lens culinaris Medik) در مرحله گیاهچه‌ای

جعفر نباتی؛ مرتضی گلدانی؛ محمد محمدی؛ محبوبه میر میران؛ علی اسدی

دوره 16، شماره 2 ، تیر 1402، ، صفحه 291-314

https://doi.org/10.22077/escs.2022.4579.2042

چکیده
  انتخاب ارقام متحمل به شوری از راهکارهای جلوگیری از کاهش عملکرد در شرایط تنش است. این پژوهش به‌منظور ارزیابی میزان تحمل به شوری 24 ژنوتیپ عدس به‌صورت کرت‌های خردشده در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1398 اجرا شد. تنش شوری در سه سطح 0.5، 12 و dS.m-1 16 در کرت‌های اصلی و ژنوتیپ‌های ...  بیشتر

تنش شوری
تأثیر میکوریزا و متانول بر مؤلفه‌های پرشدن دانه، انتقال ماده خشک و عملکرد جو تحت شرایط شوری خاک

حامد نریمانی؛ رئوف سیدشریفی

دوره 16، شماره 2 ، تیر 1402، ، صفحه 383-401

https://doi.org/10.22077/escs.2022.4638.2051

چکیده
  به‌منظور بررسی تاثیر شوری، میکوریزا و متانول بر مولفه‌های پرشدن دانه، انتقال ماده خشک و عملکرد جو، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1399 اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل شوری خاک در سه سطح (عدم اعمال شوری به‌عنوان شاهد و شوری 35 و 70 میلی‌مولار ...  بیشتر

تنش شوری
تأثیر کودهای زیستی و پوترسین بر عملکرد و برخی خصوصیات اگروفیزیولوژیک و بیوشیمیایی گندم تحت تنش شوری خاک

علیرضا محسنی محمدجانلو؛ رئوف سیدشریفی؛ سعید خماری

دوره 16، شماره 2 ، تیر 1402، ، صفحه 501-515

https://doi.org/10.22077/escs.2023.4774.2067

چکیده
  به­منظور بررسی تأثیر کودهای زیستی و پوترسین بر عملکرد و برخی خصوصیات اگروفیزیولوژیک و بیوشیمیایی گندم (رقم گاسکوژن) تحت تنش شوری خاک، آزمایشی به­صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک­ کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1398 اجرا شد. فاکتورهای موردبررسی شامل شوری در چهار سطح ...  بیشتر

تنش شوری
‌‌‌‌تجزیه‌وتحلیل متابولیکی گیاهچه‌های برنج (.Oryza sativa L) در پاسخ به شوری بالا با استفاده از روش GC-MS و تجزیه به مؤلفه‌های ‌‌‌اصلی

مژده اکبرزاده للکامی؛ محمد هادی پهلوانی؛ خلیل زینلی نژاد؛ کیوان مهدوی ماشکی؛ آندریاس پی.ام وبر؛ دومینیک بریل‌هاوس

دوره 16، شماره 1 ، فروردین 1402، ، صفحه 71-81

https://doi.org/10.22077/escs.2021.4349.2011

چکیده
  برنج (Oryza sativa L.) بعنوان غذای اصلی نیمی از جمعیت دنیا محسوب می‌شود. تنش‌های محیطی نظیر شوری تاثیر منفی بر عملکرد برنج دارند. با توجه به حساس بودن برنج به تنش شوری در مرحله گیاهچه‌ای، مقایسه ژنوتیپ‌های متحمل و حساس در این مرحله به شناسایی مکانیسم‌های مولکولی درگیر و توسعه ارقام متحمل کمک خواهد کرد. در این تحقیق اثر شوری بالا روی تجمع ...  بیشتر

تنش شوری
تاثیر تنش شوری کلریدسدیم و محلول‌پاشی با سریم اکسید و نانوذره آهن بر رشد و برخی صفات فیزیولوژیک اسطوخودوس (.Lavandula officinalis L)

لمیا وجودی

دوره 16، شماره 1 ، فروردین 1402، ، صفحه 247-261

https://doi.org/10.22077/escs.2022.4538.2039

چکیده
  به‌منظور بررسی تأثیر محلول‌پاشی با سریم‌اکسید و نانوذره آهن (صفر، 2.5 و 5 میلی‌گرم در لیتر) تحت تنش -شوری کلریدسدیم (صفر، 50 و 100 میلی‌مولار کلریدسدیم) دو آزمایش جداگانه در قالب طرح فاکتوریل بر مبنای طرح کاملا‌ تصادفی در گلخانه اجرا شد. در آزمایش اول تاثیر محلول‌پاشی با نانوذره آهن و در آزمایش دوم تاثیر محلول‌پاشی با سریم‌اکسید بر ...  بیشتر

تنش شوری
بررسی افزایش عملکرد گندم (رقم نارین) با باکتری‌های جداسازی شده از ریزوسفر (Atriplex lentiformis، Seidlitzea rosmarinus و Halostachys belangeriana) تحت تنش شوری

اصغر مصلح آرانی؛ علیرضا امینی حاجی آباد؛ سمیه قاسمی؛ محمد هادی راد

دوره 15، شماره 4 ، دی 1401، ، صفحه 921-934

https://doi.org/10.22077/escs.2021.4167.1979

چکیده
  این پژوهش با هدف افزایش مقاومت به شوری گندم با استفاده از باکتری‌های محرک رشد گیاه مقاوم به شوری جداسازی شده از ریزوسفر گیاهان شورپسند آتریپلکس، اشنان و سنبله نمکی طراحی و اجرا گردید. صفات محرک رشد گیاه باکتری‌ها در شرایط غیر شور و مقاومت به شوری باکتری‌های جداسازی شده از ریزوسفر گیاهان مذکور بررسی گردید. باکتری‌های برتر به لحاظ ...  بیشتر

تنش شوری
ارزیابی مورفولوژیکی و بیوشیمیایی تحمل به شوری ارقام جو در مناطق مرکزی ایران

سید سعید صحافی؛ سید محسن موسوی نیک؛ سید علی طباطبایی؛ سید کاظم صباغ؛ سید احمد قنبری

دوره 15، شماره 4 ، دی 1401، ، صفحه 935-952

https://doi.org/10.22077/escs.2021.4054.1981

چکیده
  یکی از بزرگترین چالش‌های کشاورزی، تنش‌های محیطی بخصوص تنش خشکی و شوری و تاثیر آن در تامین امنیت غذایی است. این آزمایش با هدف انتخاب رقم متحمل به تنش شوری جو و شناسائی سازوکارهای تحمل در ارقام جدید و قدیمی جو انجام گردید. آزمایش در طی دو سال 97-1395 در منطقه میلشبار اردکان واقع در استان یزد انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل 9 رقم جو شش ردیفه ...  بیشتر

تنش شوری
اثر ورمی‌کمپوست، هیومیک ‌اسید و فلاوباکتریوم بر عملکرد، شاخص‌های فلورسانس کلروفیل و برخی صفات فیزیولوژیک تریتیکاله در شرایط شوری خاک

سارا محمدی کله سرلو؛ رئوف سیدشریفی؛ حامد نریمانی

دوره 15، شماره 4 ، دی 1401، ، صفحه 953-974

https://doi.org/10.22077/escs.2021.4179.1982

چکیده
  به‌منظور بررسی تاثیر ورمی‌کمپوست، هیومیک اسید و فلاوباکتریوم بر عملکرد، شاخص‌های فلورسانس کلروفیل و برخی صفات فیزیولوژیک تریتیکاله در شرایط شوری خاک، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی در سال 99-1398 اجرا شد. فاکتورهای ...  بیشتر

تنش شوری
تأثیر محلول‌پاشی سیتوکینین بر صفات مورفوفیزیولوژیکی، عملکرد و اجزای عملکرد سیاه دانه (.Nigella sativa L) تحت شرایط تنش شوری

فاطمه آزادی؛ اکرم حاتمی؛ هادی سالک معراجی

دوره 15، شماره 4 ، دی 1401، ، صفحه 975-990

https://doi.org/10.22077/escs.2021.4181.1984

چکیده
  شوری به‌عنوان یکی از مهمترین تنش‌های غیرزنده سبب کاهش رشد، نمو و عملکرد گیاهان شده و کاربرد تنظیم کننده‌های رشد، یکی از راهکارهای مفید جهت کاهش اثرات نامطلوب تنش شوری در گیاهان می‌باشد. به‌منظور بررسی تأثیر محلول‌پاشی سیتوکینین بر صفات مورفوفیزیولوژیکی، عملکرد و اجزای عملکرد سیاه‌دانه، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح ...  بیشتر