نوع مقاله : مقاله کوتاه
نویسندگان
1 دانشآموخته کارشناسی ارشد علوم و تکنولوژی بذر دانشگاه محقق اردبیلی
2 استاد زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه محقق اردبیلی
3 دانشیار زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه محقق اردبیلی
4 دانشیار موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال
چکیده
بهمنظور مطالعه اثر مدتزمان پیش سرمایی بر روی ویژگی های جوانه زنی بذر ارقام سویا، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج سطح پیش سرمایی (شاهد، 10، 20، 30 و 40 روز) و سه رقم (CLEAN، JK و LINFORD) در آزمایشگاه علوم و تکنولوژی بذر دانشگاه محقق اردبیلی در سال 92 با سه تکرار به اجرا درآمد. نتایج نشان داد که اثر متقابل تیمارهای آزمایشی بر روی همه صفات مورفولوژیکی جوانه زنی در سویا بهجز وزن خشک ساقه چه معنی دار بود. بلندترین ساقه چه به طول 20.22 سانتیمتر ازرقم کلین با 30 روز پیش سرمایی به دست آمد. با افزایش مدتزمان پیش سرمایی درصد و سرعت جوانه زنی افزایش یافت و بیشترین درصد جوانه زنی از تیمار 40 روز پیش سرمایی در رقم لینفوردبه مقدار 100 درصد به دست آمد. بیشترین وزن خشک ریشه چه از رقم لینفورد با 30 روز پیش سرمایی به میزان 0.2050 گرم به دست آمد. افزایش مدتزمان پیش سرمایی موجب افزایش مقدار استفاده از ذخایر بذر گردید و بیشترین مقدار استفاده از ذخایر از رقم کلین با 40 روز پیش سرمایی به مقدار 2.082 گرم بر گرم به دست آمد. صفت درصد جوانه زنی با صفات سرعت جوانه زنی، طول ساقه چه، طول ریشه چه و مقدار استفاده از ذخایر بذر همبستگی مثبتی در سطح احتمال یک درصدداشت.
کلیدواژهها