نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات و علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند

2 دانشیار گروه محیط‌زیست دانشکده محیط‌زیست و منابع طبیعی دانشگاه بیرجند

3 دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند

4 دانشجوی دکتری زراعت، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند

چکیده

امروزه در بسیاری از نقاط جهان، شوری ازجمله عوامل تنش زای محیطی بوده و به­ عنوان یک خطر جدی برای رشد گیاهان و تولید محصول است. هدف از این آزمایش بررسی اثر شوری و نوع جلبک بر رشد و عملکرد گندم و ریحان است. این تحقیق به‌صورت فاکتوریل در دو بخش آزمایشگاهی (در قالب طرح کاملاً تصادفی) و گلخانه­ ای (در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی)، با 3 تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند واقع در پردیس امیرآباد در سال 1394 اجرا شد. عامل اول، شوری با چهار سطح (1250، 2500، 5000 و 10000 میکروزیمنس بر سانتی­متر در بخش آزمایشگاهی و 1.25، 2.5، 5 و 10 دسی­ زیمنس بر متر در بخش گلخانه­ ای) و عامل دوم کاربرد جلبک با 3 سطح ریز‌جلبک سبز-آبی Spirulina platensis (مخصوص آب‌شور)، جلبک تک­ سلولی کلرولا (Chlorella vulgaris) (مخصوص آب شیرین) و شاهد عدم کاربرد جلبک بود. در بررسی نوع جلبک بر صفات مورد ارزیابی شامل وزن خشک ریشه‌چه و ساقه­چه دو گیاه در بخش آزمایشگاهی و همچنین ارتفاع بوته، وزن خشک بوته و نشت الکترولیت دو گیاه در بخش گلخانه‌ای، می­توان بیان کرد که در بخش آزمایشگاهی کاربرد جلبک کلرولا، وزن خشک ریشه­ چه و ساقه ­چه گندم را به ترتیب، 36.67 درصد و 18.38 درصد نسبت به تیمار شاهد افزایش داد و کاربرد جلبک کلرولا 42.86 درصد و 59.26 درصد وزن خشک ریشه­ چه و ساقه­ چه ریحان و جلبک اسپرولینا به ترتیب، 64.29 درصد و 28.15 درصد وزن خشک ریشه­ چه و ساقه‌چه ریحان را نسبت به تیمار شاهد (عدم کاربرد جلبک) کاهش دادند. در نتایج بخش گلخانه­ ای تنها صفت وزن خشک بوته ریحان تحت تأثیر نوع جلبک قرار گرفت. به‌طورکلی می­توان بیان کرد که نوع جلبک تأثیر متفاوتی در دو نوع گیاه موردبررسی داشت؛ به‌نحوی‌که در گیاه گندم، جلبک کلرولا تأثیر بیشتری بر صفات داشت امّا در گیاه ریحان، کاربرد جلبک تأثیری بر شاخص­های موردمطالعه نداشت.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

 
Aeineh Chi, D.Y., 1991. Pharmacognosy and Medicinal Plants of Iran. second edition, University of Tehran Press, 1195. [In Persian].
Ashraf, M., McNeielly, T., 1988. Variability in salt tolerance of nine spring wheat cultivars. Journal of Agronomy and Crop Science. 160, 14-21.
Bani-asadi, F., Saffari, V., Maghsoudi-mood, A., 2015. The effect of putresin on some physiologic and morphologic characteristics of pot marigold plant (alendula officinalis L.) under salt stress. Environmental Stresses on Crop Science. 8, 73-82. [In Persian with English Summary].
Besma, B.D., Denden, M., 2012. Effect of salt stress on growth, anthocyanins, membrane permeability and chlorophyll fluorescence of okra (Abelmoschus esculentus L.) seedlings. American Journal of Plant Physiology. 7, 174- 183.
Chapman, V.J., Chapman, D.J., 1980. Seaweeds and Their Uses. Chapman and Hall. 331p.
Culkin, F., 1965. The major constituents of seawater. In: Riley, J.P., Skirrow, G. (eds.),  Chemical Oceanography, 1st Ed., 121-161. Academic Press.
Dennis, J., Mc Hugh, 2003. A Guide to the Seaweed Industry. FAO Publication, 118p.
Flowers, T.J., Yeo, A.R., 1995. Breeding for salinity resistance in crop plants: where next?. Australian Journal of Plant Physiology. 22, 875-884.
Gireesh, R., Haridevi, C., Salikutty, J., 2011. Effect of Ulva lactuca extract on growth and proximate composition of Vigna unguiculata l. Walp. Journal of Research in Biology. 1, 624-630.
Glenn, E.P., Brown, J.J., Blumwald, E., 1999. Salt tolerance and crop potential of halophytes. Critical Reviews Plant Scientist. 18, 227–255.
Gupta, S.K., Jha, A.K., Pal, A.K., Venkateshwarlu, G., 2006. Use of natural carotenoids for pigmentation in fish. Natural Product Radiance. 6, 46-49.
Hadi, MR., Shariati, M., Afsharzadeh, S., 2008. Microalgal biotechnology: carotenoid and glycerol production by the green algae Dunaliella isolated from the Gave-Khooni salt marsh, Iran. Biotechnology and Bioprocess Engineering. 13, 540-544.
Hasani, A., Omid Beygi, R., 2002. Effects of water stress on some morphological, physiological and metabolical characteristics of basil (Ocimum basilicum). Journal of Agricultural Science. 12, 47-59. [In Persian with English Summary].
Herrera, E., 2005. Soil test interpretation: Guide A-122. New Mexico State University, http://aces.nmsu.edu/pubs/a/a-122.html.
Heydari, M., Daneshian Moghaddam, A.M., Nourafcan, H., 2017. Effect of vermicompost and liquid seaweed fertilizer on morpho-physiological properties of marigold (Calendula officinalis L.). Journal of Crop Ecophysiology. 4, 891-906. [In Persian with English Summary].
Kaya, C., Higges, D., Kirnak, H., 2001. The effects of high salinity (NaCl) and supplementary phosphorus and potassium on physiology and nutrition development of spinach. Bulgican. Journal of Plant Physiology. 27, 47-59.
Khammari, I., Sarani, Sh.A., Dahmardeh, M., 2007. The effect of salinity on seed germination and growth in six medicinal plants. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants. 23, 331-339. [In Persian with English Summary].
Kingman, A.R., Moore, J., 1982. Isolation, purification and quantification of several growth regulating substance in Ascophyllum nodosum (Phaeophyceae). Butanica Marin. 25, 149-153.
Ludwig-Muller, J., 2000. Indole-3-butyric acid in plant growth and development. Plant Growth Regulation. 2, 219-230.
Madadkar Haghjou, M., 2011. Induction of paraquat tolerance in Dunaliella by using some pre-treatments. Journal of Plant Biology. 3, 71-86.
Masoumi, A., Kafi, M., Nabati, J., Khazaei, H.R., Davari, K., Zare Mehrgerdi, M., 2012. Effect of Drought Stress on Leaf Water Status, Electrolyte Leakage, Photosynthesis Parameters and Chlorophyll Fluorescence of Two Kochia Ecotypes (Kochia scoparia) Irrigated With Saline Water.Iranian Journal of Field Crops Research.10, 476-484. [In Persian with English Summary].
Meamar-moshrefi, M., 1997. Effects of plant growth regulators and environmental condition on growth development, propagation of bulb, and senescence of flower of fritillaria (Fritillaria imperialis L.). A thesis of Ph.D in Horticulture. Tarbiat Modares University. Tehran, Iran.. [In Persian].
Morais, M.G., Costa, J.A.V., 2007. Biofixation of carbon dioxide by Spirulina sp. and Scenedesmus obliquus cultivated in a three-stage serial tubular photobior- eactor. Journal of Biotechnology. 129, 439–45.
Mukesh, T.S., Sudhakar, T.Z., Doongar, R.C., Karuppanan, E., Jitendra, C., 2013. Seaweed sap as alternative liquid fertilizer for yield and quality improvement of wheat. Journal of Plant Nutrition. 36, 192-200.
Omid Beygi, R., 2011. Production and Processing of Medicinal Plants. Volume III, Sixth edition, Astan Quds Razavi Publications, Mashhad, Iran. 397p. [In Persian].
Ramakrishna, A., Dayananda, C., Giridhar, P., Rajacekaran, T., 2011. Photoperiod influences endogenous indoleamines in cultured green alga Dunaliella bardawil. Indian Journal of Experimental Biology. 49, 234-240.
Rezaei, H., Khosh, S.K., Malakouti, M.J., Pessarakli, M., 2006. Salt tolerance of canola in relation to accumulation and xylem transportation of cations. Journal of Plant Nutrition. 29, 1903-1917.
Ross, R.E., Holden, D., 2012. A Commercial Extract of the Brown Seaweed Ascophyllum nodosumSuppresses Avocado Thrips and Persea Mites in Field-Grown Hass Avocados, A Practical Field Perspective. California Avocado Society; Yearbook. 95, 139-147.
Sairam, R.K., Rao, K.V., Srivastava, G.C., 2002. Differential response of wheat genotypes to longterm salinity stress in relation to oxidative stress, antioxidant activity and osmolyte concentration. Plant Science. 163, 1037–1046.
Shaebani, M., Saiiadi, M.H., Rezaee, M.R., 2016. Feasibility study of carbon sequestration capacity of Chlorella vulgaris and Spirulina platensis in saline waters.. MSc dissertation, Faculty of Agriculture, University of Birjand, Iran. [In Persian].
Shokohi Far, Y., 2016. Application of algae in sustainable agriculture. 2nd International Conference on Sustainable Development, Strategies and Challenges Focusing on Agriculture, Natural Resources, Environment and Tourism. 23-25 February, 1-8. [In Persian].
Sibi, M., Nezami, A., Khazaie, H., 2016. The effect of concentration, time and applying instruction of seaweed extract on some morphological characteristics of rooextract on some morphological characteristics of root and shoots of safflower (Carthamus tinctorius L.). Crop Physiology Journal. 8, 5-21. [In Persian with English Summary].
Siringam, K., Juntawang, N., Cha-Um, S., Boriboonkaset, T., Kirdmaner. C., 2011. Salt stress induced ion accumulation, ion homeostasis, membrane injury and sugar contents in salt-sensitive rice (Oryza sativa L. spp. indica) roots under isoosmotic conditions. African Journal of Biotechnology. 10, 1340-1346.
Soil Science Society of America, 1986. Methods of Soil Analysis. Part 3 – Chemical Methods. (USDA method). Soil Science Society of America, South Segoe Road. Madison. WI 53711 USA.
Sunarpi Jupri, A., Kurnianingsih, R., Julisaniah, N.I., Nikmatullah, A., 2010. Effect of seaweed extracts on growth and yield of rice plants. Nusantara Bioscience. 2, 73-77.
Yazdani Biooki, R., Rezvani Moghaddam, P., Kouchaki, A.R., Amiri, M., Falahi, J., Deyhim Fard, R., 2010. Effects of seed nourished by different levels of nitrogen, biofertilizers and drought stress on germination indices and seedling growth of wheat (Tritium aestivum) cv. sayonz. Journal of Agroecology. 2, 266-276. [In Persian with English Summary].