نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ایران

2 سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی

چکیده

یونجه یکی از مهم‌ترین گیاهان علوفه‌ای است که بصورت گسترده در جهان و ایران کشت می‌شود و نبود ارقام متحمل به شوری، روز به روز عملکرد و سطح زیر کشت آن را کاهش می‌دهد. در این پژوهش دو رقم سنتتیک الف و ب به همراه یک اکوتیپ محلی به عنوان رقم شاهد از نظر تحمل به تنش شوری در شرایط آب و خاک شور به مدت سه سال مورد مقایسه قرار گرفتند و صفات ارتفاع بوته، قطر ساقه، شاخص سطح برگ، عملکرد علوفه خشک، عملکرد علوفه تر، نسبت برگ به ساقه، میزان پروتئین، قابلیت هضم ماده خشک، ADF، NDF، شاخص کلروفیل و محتوای کلروفیل a و b اندازه‌گیری شدند. نتایج نشان داد که بین ارقام مورد بررسی از نظر کلیه صفات اندازه‌گیری شده اختلاف معنی‌دار وجود دارد. عملکرد سالانه علوفه تر ارقام سنتتیک الف و ب در مجموع چهار چین، به ترتیب 72.24 و 71.24 تن در هکتار بود که به طور معنی‌داری بیشتر از مجموع عملکرد علوفه تر رقم شاهد (60.96 تن در هکتار) بود. برای عملکرد علوفه خشک نیز نتایج کاملاً مشابه بدست آمد و عملکرد علوفه خشک ارقام سنتتیک به طور معنی‌داری بیشتر از رقم شاهد بود. میانگین ارتفاع در هر دو رقم سنتتیک الف و ب بیشتر از مقدار مربوط به رقم شاهد بود. ارقام سنتتیک از نظر مقادیر کلروفیل نسبت به رقم شاهد برتر بودند. میزان پروتئین در ارقام سنتتیک الف و ب به ترتییب 23.44 درصد و 22.63 درصد بود که به طور معنی‌دار بیشتر از میزان آن در رقم شاهد (18.17 درصد) بود. به نظر می‌رسد ارقام یونجه که برای شرایط نرمال اصلاح شده‌اند، در شرایط تنش نیز از عملکرد مطلوبی برخوردار هستند. با توجه به مجموع نتایج بدست آمده، ارقام سنتتیک الف و ب از پتانسیل لازم برای کشت و کار در شرایط شوری مشابه این پژوهش برخوردار هستند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

Al-Khatib, M., McNeilly, T., Collins, J., 1992. The potential of selection and breeding for improved salt tolerance in lucerne (Medicago sativa L.). Euphytica. 65, 43-51.
Allen, S., Dobrenz, A., Schonhorst, M., Stoner, J., 1985. Heritability of NaCl tolerance in germinating alfalfa seeds. Agronomy Journal. 77, 99-101.
Annicchiarico, P., Scotti, C., Carelli, M., Pecetti, L., 2010. Questions and avenues for lucerne improvement. Czech Journal of Genetics and Plant Breeding. 46, 1-13.
Arnold, A.M., Cassida, K.A., Albrecht, K.A., Hall, M.H., Min, D., Xu, X., Orloff, S., Undersander, D.J., van Santen, E., Sulc, R.M., 2019. Multistate Evaluation of Reduced-Lignin Alfalfa Harvested at Different Intervals. Crop Science. 59, 1799-1807.
Assadian, N.W., Miyamoto, S., 1987. Salt Effects on Alfalfa Seedling Emergence 1. Agronomy Journal. 79, 710-714.
Association of official analytical chemists (AOAC). 2002. Official method of analysis (15th ed.). Arlington: AOAC.
Badran, A., ElSherebeny, E.A., Salama, Y., 2015. Performance of some alfalfa cultivars under salinity stress conditions. Journal of Agricultural Science. 7, 281.
Bernstein, L., Francois, L., 1973. Leaching requirement studies: sensitivity of alfalfa to salinity of irrigation and drainage waters. Soil Science Society of America Journal. 37, 931-943.
Blum, A., 2018. Plant Breeding for Stress Environments. CRC press.
Bradford, M.M., 1976. A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding. Annual Review of Biochemistry. 72, 248-254.
Bresler, E., 1987. Application of a conceptual model to irrigation water requirement and salt tolerance of crops. Soil Science Society of America Journal. 51, 788-793.
Carpici, E.B., Celik, N., 2010. Determining possible relationships between yield and yield-related components in forage maize (Zea mays L.) using correlation and path analyses. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca. 38, 280-285.
Cornacchione, M.V., Suarez, D.L., 2017. Evaluation of alfalfa (Medicago sativa L.) populations’ response to salinity stress. Crop Science. 57, 137-150.
Johnson, D., Smith, S.E., Dobrenz, A., 1992. Genetic and phenotypic relationships in response to NaCl at different developmental stages in alfalfa. Theoretical and Applied Genetics. 83, 833-838.
Kapulnik, Y., Teuber, L., Phillips, D., 1989. Lucerne (Medicago sativa L.) selected for vigor in a nonsaline environment maintained growth under salt stress. Australian Journal of Agricultural Research. 40, 1253-1259.
Kim, H., Jeong, H., Jeon, J., Bae, S., 2016. Effects of irrigation with saline water on crop growth and yield in greenhouse cultivation. Water. 8, 127.
Menke, K., Raab, L., Salewski, A., Steingass, H., Fritz, D., Schneider, W., 1979. The estimation of the digestibility and metabolizable energy content of ruminant feedingstuffs from the gas production when they are incubated with rumen liquor in vitro. The Journal of Agricultural Science. 93, 217-222.
Milić, D., Katanski, S., Milošević, B., Živanov, D., 2019. Variety selection in intensive alfalfa cutting management. Ratarstvo i Povrtarstvo. 56, 20-25.
Min, D., 2016. Effects of cutting interval between harvests on dry matter yield and nutritive value in alfalfa. American Journal of Plant Sciences. 7, 1226.
Monirifar, H., 2016. Development and evaluationof a synthetic alfalfa variety for tolerance to salinity. Journal of Crop Breeding. 8, 176-182. [In Persian with English summary].
Monirifar, H., Barghi, M., 2009. Identification and selection for salt tolerance in alfalfa (Medicago sativa L.) ecotypes via physiological traits. Notulae Scientia Biologicae. 1, 63-66.
Monirifar, H., Mazlomi, R., 2014. Repeated screening for selection of salt tolerant in Alfalfa Ecotypes. Journal of Crop Breeding. 6, 89-100. [In Persian with English summary].
Noble, C., Halloran, G., West, D., 1984. Identification and selection for salt tolerance in lucerne (Medicago sativa L.). Australian Journal of Agricultural Research. 35, 239-252.
Ozkose, A., 2018. Effect of environment× cultivar interaction on protein and mineral contents of Alfalfa (Medicago sativa L.) in Central Anatolia, Turkey. Sains Malaysiana. 47, 551-562.
Peel, M.D., Waldron, B.L., Jensen, K.B., Chatterton, N.J., Horton, H., Dudley, L.M., 2004. Screening for salinity tolerance in alfalfa. Crop science. 44, 2049-2053.
Shannon, M.C., 1984. Breeding, selection, and the genetics of salt tolerance. In: Staples, R.C., Toenniessen, G.H. (eds.), Salinity Tolerance in Plants - Strategies for Crop Improvement. pp 313–331. Wiley International, New York.
Soto-Zarazúa, M.G., Rodrigues, F., Pimentel, F.B., Bah, M., Oliveira, M.B.P., 2016. The isoflavone content of two new alfalfa-derived products for instant beverage preparation. Food and function. 7, 364-371.
Stavarache, M., Samuil, C., Popovici, C.I., Tarcau, D., Vantu, V., 2015. The productivity and quality of alfalfa (Medicago sativa L.) in Romanian Forest Steppe. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca. 43, 179-185.
Tanji, K.K., Kielen, N.C., 2002. Agricultural drainage water management in arid and semi-arid areas. FAO.
Van-Soest, P.J., Robertson, J.B., Lewis, B.A., 1991. Methods for dietary fiber neutral detergent fiber, and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science. 74, 3583-3597.
Wayu, S., Atsbha, T., 2019. Evaluation of dry matter yield, yield components and nutritive value of selected alfalfa (Medicago sativa L.) cultivars grown under Lowland Raya Valley, Northern Ethiopia.
Zhang, W.-J., Wang, T., 2015. Enhanced salt tolerance of alfalfa (Medicago sativa) by rstB gene transformation. Plant Science. 234, 110-118.