نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج

2 دانشیار گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج

3 دانشیار گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج

4 دانشیار گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج

5 استاد گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

چکیده

به‌منظور بررسی اثر سطوح مختلف آبیاری و ورمی‌کمپوست بر عملکرد و غلظت عناصر دانه کینوا، آزمایشی به‌صورت اسپلیت‌پلات بر پایه طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سال 1400 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه کردستان واقع در دهگلان انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل چهار سطح آبیاری به ترتیب معادل 50، 75، 100 و 125 درصد نیاز آبی گیاه کینوا و فاکتور فرعی شامل چهار سطح کود ورمی‌کمپوست به ترتیب برابر صفر، 5، 10 و 15 تن در هکتار بود. روش آبیاری مورداستفاده در این آزمایش از نوع سیستم آبیاری قطره‌ای–نواری بود. در این پژوهش دور آبیاری به‌صورت ثابت و برابر هفت روز در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که بالاترین عملکرد دانه (2374.51 کیلوگرم در هکتار)، غلظت روی (22.20 mg.kg-1) و غلظت آهن (mg.kg-1 400.92) در تیمار 125 درصد نیاز آبی گیاه و 15 تن ورمی­کمپوست در هکتار بود. همچنین بالاترین غلظت عناصر فسفر (0.35 درصد)، پتاسیم (4.31 درصد) و مس (4.63 میلی‌گرم بر کیلوگرم) نیز در تیمار 125 درصد نیاز آبی گیاه مشاهده شد. بیشترین محتوای نیتروژن (2.6 درصد)، سدیم (1.37 درصد) و منگنز (55.61 میلی‌گرم بر کیلوگرم) دانه کینوا در سطح 50 درصد نیاز آبی گیاه مشاهده شد. ورمی‌کمپوست دارای درصد بالایی از عناصر غذایی است. همچنین آزادسازی این عناصر نیز به‌صورت تدریجی انجام می‌شود، بنابراین تغذیه گیاه با آن کارآمدتر است. مصرف سطوح بالاتر ورمی‌کمپوست در آزمایش حاضر توانست موجب بهبود غلظت عناصر دانه کینوا گردد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

 
 Afshar, H., Sharifan, H., Ghahraman, B., Bannayan, M., 2020. Investigation of wheat water productivity in drip irrigation (tape) (Case study of Mashhad and Torbat Heydariyeh). Iranian Journal of Irrigation and Drainage. 14, 39-48. [In Persian].
Agegnehu, G., Bass, A.M., Nelson, P.N., Bird, M.I., 2016. Benefits of biochar, compost and biochar–compost for soil quality: maize yield and greenhouse gas emissions in a tropical agricultural soil. Science of the Total Environment. 543, 295-306. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2015.11.054
Diallo, D., Marico, A., 2013. Field capacity (FC) and permanent wilty point (PWP) of clay soils developed on quaternary alluvium in niger river loop (Mali). International Journal of Engineering Research and Applications. 3(1), 1085-1089.
El-Gamal B.A., Hanan, M., El-Fotoh, A., Mervat, A., 2020. Impact of organic and bio-fertilizers on soil health and production of quinoa and soybean. Middle East Journal of Agriculture Research. 9, 828-847. https://doi.org/10.36632/mejar/2020.9.4.65
EL-Tahan, A., Wali, M, Ibrahim, O.M., Kandil, E.E., 2019. Saline Water as Supplementary Irrigation and Plant Spacing in Relation to The Productivity and Quality of Quinoa under Calcareous Soil Conditions. Journal of Sustainable Agricultural Sciences. 45, 67-79. https://doi.org/10.21608/jsas.2019.12728.1146
FAO stat. Statistical of crop production. Available at: http://www.fao.org/faostat/en/#data (accessed April 13, 2021).
Karimi, A., Ghobadim M.E., Nosrati, I., 2020. Study the effect of not-irrigation at different growth stages of corn on content and amount of grain’s elements. Environmental Stresses in Crop Sciences. 12, 349-362. [In Persian]. https://doi.org/10.22077/escs.2020.2261.1577
Karla, Y.P., 1998. Handbook of reference methods for plant analysis. CRC press is an imprint of taylor and francis group. New York, 291p. https://doi.org/10.1201/9780367802233
Khosravi, M., Rizi, S., Barzegar, R., Rabiei, G.R., 2016. Improving of quantitative and qualitative traits of sport turf by humic acid and vemicompot application. Journal of Crops Improvement. 18, 727-741. [In Persian]. https://doi.org/10.22059/jci.2016.56635
Koocheki, A., Nassiri Mahallati, M., 2016. Climate Change Effects on Agricultural Production of Iran: II. Predicting Productivity of Field Crops and Adaptation Strategies. Iranian Journal of Field Crops Research. 14, 1-20. [In Persian]. https://doi.org/10.22067/gsc.v14i1.51157
Marschner, P., 2012. Marschner’s mineral nutrition mineral nutrition of higher plants. London Academi.
Mensah, A.K., Frimpong, K.A., 2018. Biochar and/or compost applications improve soil properties, growth, and yield of maize grown in acidic rainforest and coastal savannah soils in Ghana. International Journal of Agronomy. 7, 1-8. https://doi.org/10.1155/2018/6837404
Mohammadi, H., Rezaei-Chiyaneh, E., 2021. Effect of Vermicompost Application on Nutrient Uptake and Seed Yield of Fennel (Foeniculum vulgare Mill.) in Intercropping Patterns with Faba Bean (Vicia faba L.). Journal of Agroecology. 13, 423-448. [In Persian]. https://doi.org/10.22067/jag.v13i3.86789
Najafi, N., Mostafaei, M., Dabbagh Mohammadi Nasab, A., Oustan, S., 2014. Effect of farmyard manure and intercropping of corn with bitter vetch on the bitter vetch seed yield and nutrients contents and concentrations. 1st International and 13th Iranian crop Science Congress 3rd Iranian Seed science and Technology Conference. 5, 1-4. [In Persian].
Nardi, S., Pizzeghello, D., Muscolo, A., Vianello, A., 2002. Physiological effects of humic substances on higher plants. Soil Biology and Biochemistry. 34, 1527-1536. https://doi.org/10.1016/-0717(02)00174-8
Nelson, D.W. Sommers, L.E., 1973. Determination of total nitrogen in plant material. Agronomy Journal. 65, 109-112. https://doi.org/10.2134/agronj1973.00021962006500010033x
Papan, P., Moezzi, A., Chorom, M., Rahnama, A., 2021. The effect of urea fertilizer application and sugarcane field drainage on some soil properties, grain yield and nutrient concentrations in quinoa seeds. Journal of Soil Management and Sustainable Production. 11, 71-90. [In Persian]. https://doi.org/10.22069/ejsms.2021.18528.1988
Praveen Kadam, V., Suneetha Devi, K.B., Hussain, S.A., Uma Devi, M., 2018. Growth, yield attributes, yield and economics of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) as influenced by variable irrigation water supply through drip and surface methods. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences. 7, 2319-7706. https://doi.org/10.20546/ijcmas.2018.707.398
Rajaie, M., Tavakoly, A.R., 2016. Effects of municipal waste compost and nitrogen fertilizer on growth and mineral composition of tomato. International Journal of Recycling of Organic Waste in Agriculture. 5, 339-347. https://doi.org/10.1007/s40093-016-0144-4
Rathore, sh., Kumar, R., 2021. Vermicompost fertilization and pinching improves the growth, yield, and quality of super food (Chenopodium quinoa Willd.) in the western Himalaya. Acta Physiologiae Plantarum. 43, 234-251.
Tenninghoff, E., Houba, V., 2004. Plant Analysis Procedures (second edition). Kalwer Academic Publisher. 179P.
Theunissen, J., Ndakidemi, P.A. and Laubscher, C.P., 2010. Potential of vermicompost produced from plant waste on the growth and nutrient status in vegetable production. International Journal of Physical Sciences, 5, 964-1973.
Valentín, F., Nortes, P.A., Domínguez, A., Sánchez, J.M., Intrigliolo, D.S., Alarcón, J.J., López-Urrea, R., 2020. Comparing evapotranspiration and yield performance of maize under sprinkler, superficial and subsurface drip irrigation in a semi-arid environment. Irrigation Science. 38, 105-115. https://doi.org/10.1007/s00271-019-00657-z
Varnaseri Ghandali, V., Nasiri Dehsorkhi, A., Makarian, H., Haghighat jou, P., 2020. Effects of vermicompost and humic acid application on the uptake of macro-elements, seed, and essential oil yield of cumin (Cuminum cyminum L.). Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants. 35, 950-966. [In Persian]. https://doi.org/10.22092/ijmapr.2019.125423.2521
Xu, C, Li, X., and Zhang, L., 2013. The effect of calcium chloride on growth, photosynthesis, and antioxidant responses of Zoysia japonica under drought conditions. Plos One. 8, e68214. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0068214
Xu, X., He, P., Pampolino, M.F., Li, Y., Liu, S., Xie, J., Hou, Y., Zhou, W., 2016. Narrowing yield gaps and increasing nutrient use efficiencies using the Nutrient Expert system for maize in Northeast China. Field Crops Research. 194, 75-82. https://doi.org/10.1016/j.fcr.2016.05.005