«جوانه زنی» و «رشد گیاهچه» از مراحل مهم نمو گیاه به ویژه در شرایط تنش بوده و بقای گیاه وابسته به آنها است. به منظور بررسی نقش شوری و عنصر بُر روی جوانه زنی و سبز شدن بذر کلزا (Brassica napus L.) هنگام استفاده از آب شور طبیعی و یا محلول NaCl+CaCl2بههمراه بُر، پژوهشی شامل سه آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که درصد بذرهای جوانه زده به طور معنی داری(P≤0.001) کاهش، اما تأخیر در جوانه زنی با افزایش شوری روندی افزایشی را دنبال می کند، لیکن این کاهش در سطوح بالاتر شوری، در آب شور طبیعی بیشتر از محلول NaCl+CaCl2بود. هنگام استفاده از آب شور طبیعی کمترین درصد جوانه زنی در شوری dSm-1 30 و با 75 درصد کاهش نسبت به شاهد همراه بود. همچنین با افزایش سطوح شوری تأخیر در جوانه زنی در شوری dSm-1 30 (کاربرد محلولNaCl+CaCl2)، نسبت به شرایط غیر شور نزدیک به دو برابر گردید. از دیگر سو در آزمایش اول و دوم، بُر هم سبب کاهش جوانه زنی و تأخیر بیشتر در جوانه زنی گردید، و ترکیب شوری با بُر سبب تشدید آنها شد. در آزمایش سوم، درصد تولید گیاهچه (سبز شدن بذر) از 57 درصد در تیمار شاهد به حدود دو درصد در شوریdSm-1 9 کاهش یافت. افزودن بُر به خاک درصد سبز شدن بذرهای کلزا در خاک را تحت تاثیر قرار داده و موجب کاهش معنیدار آن شد. نتایج این پژوهش نشان داد که هنگام استفاده از آبهای شور، افزون بر اثر اسمزی باید غلظت عنصر بُر نیز مورد توجه قرارگیرد.
«جوانه زنی» و «رشد گیاهچه» از مراحل مهم نمو گیاه به ویژه در شرایط تنش بوده و بقای گیاه وابسته به آنها است. به منظور بررسی نقش شوری و عنصربُرروی جوانه زنی و سبز شدن بذر کلزا (Brassica napus L.) هنگام استفاده از آب شور طبیعی و یا محلول NaCl+CaCl2بههمراهبُر، پژوهشی شامل سه آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که درصدبذرهای جوانه زده به طور معنیداری(P≤0.001)کاهش، اما تأخیر در جوانهزنی با افزایش شوری روندی افزایشی را دنبال میکند، لیکن این کاهش در سطوح بالاتر شوری، در آب شور طبیعی بیشتر از محلول NaCl+CaCl2بود. هنگام استفاده از آب شور طبیعی کمترین درصد جوانهزنی در شوری dSm-1 30 و با 75 درصد کاهش نسبت به شاهد همراه بود. همچنین با افزایش سطوح شوریتأخیر در جوانهزنی در شوری dSm-1 30 (کاربرد محلولNaCl+CaCl2)، نسبت به شرایط غیر شور نزدیک به دو برابر گردید. از دیگر سو در آزمایش اول و دوم، بُر هم سبب کاهش جوانه زنی و تأخیر بیشتر در جوانهزنی گردید، و ترکیب شوری با بُر سبب تشدید آنها شد. در آزمایش سوم، درصد تولید گیاهچه (سبز شدن بذر) از 57 درصد در تیمار شاهد به حدود دو درصد درشوریdSm-1 9 کاهش یافت. افزودن بُر به خاک درصد سبز شدن بذرهای کلزا در خاک را تحت تاثیر قرار داده و موجب کاهش معنیدار آن شد. نتایج این پژوهش نشان داد که هنگام استفاده از آبهای شور، افزون بر اثر اسمزی باید غلظت عنصر بُر نیز مورد توجه قرارگیرد.
حسینی, یعقوب , همایی, مهدی , کریمیان, نجفعلی و سعادت, سعید . (1393). اثر تنش شوری و عنصر بُر روی جوانه زنی و سبز شدن بذر کلزا (Brassica napus L.). تنشهای محیطی در علوم زراعی, 7(1), 79-91. doi: 10.22077/escs.2014.157
MLA
حسینی, یعقوب , , همایی, مهدی , , کریمیان, نجفعلی , و سعادت, سعید . "اثر تنش شوری و عنصر بُر روی جوانه زنی و سبز شدن بذر کلزا (Brassica napus L.)", تنشهای محیطی در علوم زراعی, 7, 1, 1393, 79-91. doi: 10.22077/escs.2014.157
HARVARD
حسینی, یعقوب, همایی, مهدی, کریمیان, نجفعلی, سعادت, سعید. (1393). 'اثر تنش شوری و عنصر بُر روی جوانه زنی و سبز شدن بذر کلزا (Brassica napus L.)', تنشهای محیطی در علوم زراعی, 7(1), pp. 79-91. doi: 10.22077/escs.2014.157
CHICAGO
یعقوب حسینی , مهدی همایی , نجفعلی کریمیان و سعید سعادت, "اثر تنش شوری و عنصر بُر روی جوانه زنی و سبز شدن بذر کلزا (Brassica napus L.)," تنشهای محیطی در علوم زراعی, 7 1 (1393): 79-91, doi: 10.22077/escs.2014.157
VANCOUVER
حسینی, یعقوب, همایی, مهدی, کریمیان, نجفعلی, سعادت, سعید. اثر تنش شوری و عنصر بُر روی جوانه زنی و سبز شدن بذر کلزا (Brassica napus L.). تنشهای محیطی در علوم زراعی, 1393; 7(1): 79-91. doi: 10.22077/escs.2014.157