نوع مقاله : مقاله کوتاه
نویسندگان
- مهدی کریمی 1
- بابک خیام باشی 2
- سیدعلی محمد چراغی 3
- مجید نیکخواه 4
- محمد حسن رحیمیان 1
- هادی پیراسته انوشه 1
- مهدی شیران تفتی 4
- ولی سلطانی گردفرامرزی 4
1 استادیار پژوهش، مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران
2 استادیار پژوهش، بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران
3 بخش تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران
4 محقق، مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران
چکیده
پژوهش حاضر بهمنظور بررسی اثر مقادیر متفاوت فسفر (0، 100، 200 و 300 کیلوگرم سوپرفسفاتتریپل در هکتار) بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم در شرایط متفاوت شوری (1.88، 7.22 و 16.14 دسیزیمنس برمتر) به صورت یک آزمایش بصورت کرتهای خردشده بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی در مرکز ملی تحقیقات شوری اجرا گردید. نتایج نشان داد که با افزایش شوری آب آبیاری همبستگی بین عملکرد گندم و فسفر کاهش یافت. الگوی پاسخ گندم به مصرف فسفر در شوریهای آب آبیاری 1.88 و 7.22 دسیزیمنس بر متر از معادله درجه دوم تبعیت کرد، لیکن این همبستگی در شوری آب آبیاری 7.22 دسیزیمنس بر متر از نظر آماری معنیدار نبود. در شوری آب آبیاری 16.14 دسیزیمنس بر متر، عکسالعمل دانه گندم به فسفر از الگوی خاصی تبعیت نکرد و فسفر نتوانست تاثیر معنیداری بر عملکرد دانه گندم داشته باشد. طبق نتایج این تحقیق مصرف 150 کیلوگرم کود سوپرفسفات تریپل در شوریهای آب آبیاری 1.88 و 7.22 دسیزیمنس بر متر توصیه میشود. ضمنا نتایج این پژوهش نشان داد که با افزایش شوری نیاز گندم به کود فسفری کاهش یافت، و امکان جبران کاهش عملکرد ناشی از تنش شوری با افزایش میزان مصرف کود فسفری امکان پذیر نیست.
کلیدواژهها