اثر محلول‌پاشی فنیل آلانین و اسید گاما آمینوبوتیریک بر خصوصیات فیزیولوژیکی، فعالیت آنتی‌اکسیدانی و عملکرد بادرشبویه (.Dracocephalum moldavica L) تحت تنش شوری

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان

2 استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان

3 استادیار، پژوهشکده فناوری‌های نوین زیستی، دانشگاه زنجان، زنجان

چکیده

به ­منظور بررسی اثر اسیدهای آمینه بر فعالیت آنتی‌اکسیدانی بادرشبویه تحت تنش شوری، آزمایشی به­ صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی (RCBD) در سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان در بهار‌ 1402 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح شوری (صفر، 40 و 80 میلی­ مولار کلرید سدیم) به­ عنوان فاکتور اول و فنیل ­آلانین (2 و 4 میلی­مولار)، اسید گاما آمینوبوتریک (گابا، 5 و 10 میلی ­مولار) به همراه شاهد (تیمار آب مقطر) به ­عنوان فاکتور دوم اعمال شد. نتایج نشان داد که تنش شوری به‌طور معنی­ داری محتوای فنل، فلاونوئید، فعالیت آنتی­ اکسیدانی، میزان پرولین و تجمع H2O2 را افزایش و میزان هدایت روزنه ­ای و عملکرد کل بوته را کاهش داد، درحالی‌که بر میزان تجمع مالون ­دی ­آلدهید تأثیر معنی­داری نداشت. کاربرد برگی فنیل ­آلانین و گابا به‌طور معنی­ داری سبب افزایش فعالیت آنتی اکسیدانی و تجمع اسمولیت­ها، افزایش عملکرد و کاهش تجمع H2O2 نسبت به تیمار شاهد گردید. بیشترین میزان فلاونوئید، فعالیت آنتی ­اکسیدانی با کاربرد فنیل ­آلانین 4 میلی­ مولار، بیشترین میزان فنل کل و پرولین به ترتیب با کاربرد گابا 5 و 10 میلی ­مولار در سطح شوری 80 میلی­ مولار کلرید سدیم حاصل شد. هم­چنین کاربرد فنیل ­آلانین 4 میلی­ مولار سبب افزایش هدایت روزنه ­ای و کاهش تجمع H2O2 در شرایط شوری صفر میلی­ مولار به دست آمد. بااین‌حال کاربرد اسیدهای آمینه به ­ویژه گابا 5 و 10 میلی ­مولار بیشترین تأثیر را در افزایش عملکرد بوته در شرایط تنش و عدم تنش داشت. لذا با توجه به نتایج حاصله، کاربرد فنیل­ آلانین 4 و گابا 10 میلی­ مولار جهت تعدیل اثرات مضر تنش شوری و بهبود خصوصیات فیزیولوژیکی و عملکرد گیاه بادرشبویه توصیه می­شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


 
Akbari, A., Barzegar, T., Rabiei, V., Nicola, S., 2024. Phenylalanin, cysteine and sodium selenate alleviate chilling injury in cape gooseberry (Physalis peruviana L) seedlings by enhancing antioxidant activities and membrane. Horticuturae. 10, 978. https://doi.org/10.3390/horticulturae10090978
Banakar, M. H., Amiri, H., Sarafraz Ardakani, M.R., Ranjbar, G.H., 2022. Succeptibility and tolerance of fenugreek (Trigonella foenum-graceum L.) to salt stress: Physiological and biochemical inspections. Environmental and Experimental Botany. 194, 104748. https://doi.org/10.1016/j.envexpbot.2021.104748
Bates, L.S., Waldren, R.P., Teare, I.D., 1973. Rapid determination of free proline for water-stress studies. Plant and Soil. 39, 205-207.
Belal, B.E.A., El-Kenawy, M.A., Uwakiem, M.K., 2016. Foliar application of some amino acids and vitamins to improve growth, physical and chemical properties of flame seedless grapevines. Egyptian Journal of Horticulturae. 43, 123-136. https://doi.org/10.21608/EJOH.2016.2831
Bistgani, Z.E., Hashemi, M., DaCosta, M., Craker, L., Maggi, F., Morshedloo, M.R., 2019. Effect of salinity stress on the physiological characteristics, phenolic compounds and antioxidant activity of Thymus vulgaris L. and Thymus daenensis celak. Industrial Crops and Products. 135, 311–320. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2019.04.055
Caporale, F., Mateo-Martín, J., Usman, M.F., Smith-Hall, C., 2020. Plant-based sustainable development the expansion and anatomy of the medicinal plant secondary processing sector in Nepal. Sustainability. 12, 5575. https://doi.org/10.3390/su12145575
Chang, C.C., Yang, M.H., Wen, H.M., Chern, J.C., 2002. Estimation of total flavonoid content in propolis by two complementary colorimetric methods. Journal of Food Drug Analysis. 10, 178-182. https://doi.org/10.38212/2224-6614.2748
Davies, W. J., Zhang, J., 1991. Root signals and the regulation of growth and development of plant in drying soil. Annual review Plant Physiology and Plant Molecular Biology. 42, 55-76.
Edahiro, J.I., Nakamura, M., Seki, M., Furusaki, S., 2005. Enhanced accumulation of anthocyanin in cultured strawberry cells by repetitive feeding of L-phenylalanine into the medium. Journal of Bioscience and Bioengineening. 99, 43–47. https://doi.org/10.1263/jbb.99.43
Efeoglu, B., Ekmekci, Y., Cicek, N., 2009. Physiological responses of three maize cultivars to drought stress andrecovery. South African Journal of Botany. 75, 34-42. https://doi.org/10.1016/j.sajb.2008.06.005
Elhami, R., Torabi Giglou, M., Mahdavikia, H., Heydarnajad Giglou, R., Ghahramanzadeh, S., 2024. Investigating the effects of GABA on the growth and quantitative and qualitative yield of fenugreek under water stress conditions. Journal of Environmental Sciences Studies. 9, 8503-8515. https://doi.org/10.22034/JESS.2023.416320.2127
Hasanuzzaman, M., Hossain, M.A. and Fujita, M., 2012. Exogenous selenium pretreatment protects rapeseed seedlings from cadmium-induced oxidative stress by upregulating the antioxidant defense and methylglyoxal detoxi fication systems. Biological Trace Element Research. 149, 248-261. https://doi.org/10.1007/s12011-012-9419-4
Heidari Krush, G., Rastegar, S., 2021. Reducing browning and keeping quality of narcissus (Narcissus tazetta L. cv. ‘Shahla’) cut flowers using gamma amino butyric acid. Flower and Ornamental Plants. 6, 29-36. https://doi.org/10.52547/flowerjournal.6.1.29
Jamil, M., Rehman, S., Jae Lee, K., Man Kim, J., Kim, H. S., Rha, E. S., 2007. Salinity reduced growth PS2 Photochemistry and chlorophyll content in radish. Scientia Agricola. 64, 111-118. https://doi.org/10.1590/S0103-90162007000200002
Kiani-Pouya, A., Roessner, U., Nirupama, S., Rupasinghe, T., Bazihizina, N., 2017. Epidermal bladder cells confer salinity stress tolerance in thehalophyte quinoa and Atriplex species. Plant, Cell and Environment. 40, 1900-1915.  https://doi.org/10.1111/pce.12995
Krishnan, S., Laskowski, K., Shukla, V., Merewitz, E.B., 2013. Mitigation of drought stress damage by exogenous application of a non-protein amino acid γ– aminobutyric acid on perennial ryegrass. Journal of American Society of Horticultral Science. 138, 358-366. https://doi.org/10.21273/JASHS.138.5.358
Kumar, J., Singh, S., Singh, M., Srivastava, P.K., Mishra, R.K., Singh, V.P., Prasad, S.M., 2017. Transcriptional regulation of salinity stress in plants. Plant Gene. 11, 160-169. https://doi.org/10.1016/j.plgene.2017.04.001
Li, L.; Dou, N.; Zhang, H.;Wu, C., 2021. The Versatile GABA in Plants. Plant Signaling and Behavior. 16, 1862565. https://doi.org/10.1080/15592324.2020.1862565
Manivannan, P., Jaleel, C.A., Sankar, B., Kishurekumar, A., Lakshmanan, G.M., Panneerselvam, R., 2007. Growth, biochemical modifications and proline metabolism in Helianthus annuus L. as induced by drought stress. Journal of Colloids and Surfaces, Biointerfaces. 59, 141-149. https://doi.org/10.1016/j.colsurfb.2007.05.002
Minhas, P.S., Ramos, T.B., Ben-Gal, A., Pereira, L.S., 2020. Coping with salinity in irrigated agricuture: Crop evapotraspiration and water management issues. Agricultural Water Management. 227, 105832. https://doi.org/10.1016/j.agwat.2019.105832
Minocha, R., Majumdar, R., Minocha, S.C., 2014. Polyamines and abiotic stress in plant: a complex relationship. Plant Science. 5, 175. https://doi.org/10.3389/fpls.2014.00175
Moradi, F., Abdelbagi, M. I., 2007. Response of photosynthesis, chlorophyll fluorescence and ROS-Scavenging systems to salt stress during seeding and reproductive stages in rice. Annals of Botany. 99, 1161-1173. https://doi.org/10.1093/aob/mcm052
Mujdeci, M., Senol, H., Cakamakci, T., Celikok, P., 2011. The effects of different soil water matric suction on stomatal resistance. Journal of Food Agriculture and Environment. 9, 1027-1029.
Naderifar, M., Sonboli, A., Gholipour, A., 2015. Pollen morphology of Iranian Dracocephalum L. (Lamiaceae) species. Bangladesh Journal of Plant Taxonomy. 22, 99-110. https://doi.org/10.3329/BJPT.V22I2.26071
Nile, S.H. Park, S.W., 2014. Total phenolics, antioxidant and xanthine oxidase inhibitory activity of three colored onions (Allium cepa L.). Frontiers in Life in Science. 7, 224–228. https://doi.org/10.1080/21553769.2014.901926
Perez- Labrada, F., Lopez-Vargas, E.R., Ortega Ortiz, H., Codwnas Pliego, G., Benavides Mendoza, A., 2019. Responses of tomato plants under saline stress to foliar application of copper nanoparticles. Plants. 8, 151. https://doi.org/10.3390/plants.8060151
Rahimian, M.H., 2017. Compilation of Agricultural Water Productivity Document in Yazd Province. Technical Report, National Salinity Research Center. 129 p. [In Persian].
Rezaei A., Seyed Hajizadeh H., Farokhzad A., Gholizadeh Vakilkandi F., 2020. Effect of postharvest treatments of GABA and salicylic acid in antioxidant quality and marketability of Strawberry. Journal of Plant Process and Function. 9, 114-127.  [In Persian]. https://dor.org/20.1001.1.23222727.1399.9.38.21.8
Samany, S. M. A., Pirbalouti, A. G., Malekpoor, F., 2022. Phytochemical and morpho-physiological changes of hyssop in response to chitosan-spraying under different levels of irrigation. Industrial Crops and Products, 176, 114330. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2021.114330
Sedighi Moshkenani F., Niknam V., Sharifi G., Seifi Kalhor M., 2020. Investigation of GABA effect on drought stress tolerance improvement in cultivated saffron (Crocus sativus L.), Journal of Plant Process and Function. 9, 29-50. [In Persian]. https://dor.org/20.1001.1.23222727.1399.9.39. 10.9
Shamili, M., Ghalati, R.E., Samari, F., 2021. The Impact of foliar salicylic acid in salt-exposed guava (Psidium Guajava L.) seedlings. International Journal of Fruit Science. 21, 323-333. https://doi.org/10.108015538362.2021.1887050
Shang, H., Cao, S., Yang, Z., Cai, Y., Zheng, Y., 2011. Effect of exogenous γ-aminobutyric acid treatment on proline accumulation and chilling injury in peach fruit after long-term cold storage. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 59, 1264-1268. https://doi.org/10.101021/jf104424z
Sun, T., Powers, J.R., Tang, J., 2007. Evaluation of the antioxidant activity of Asparagus, broccoli and their juices. Food Chemistry. 105, 101-106. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2007.03.048
Turkan, I., 2017. Emerging roles for ROS and RNS versatile molecules in plants. Journal of Experimental Botany. 68, 4413–4416. https://doi.org/10.101093/jxb/erx236
Waller G R 2012. Alkaloid Biology and Metabolism in Plants. New York, Plenum Press.
Yang, A., Cao, S., Yang, Z., Cai, Y., Zheng, Y., 2011. γ-Aminobutyric acid treatment reduces chilling injury and activates the defence response of peach fruit. Food Chemistry. 129, 1619-1622. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2011.06.018
Zhu, J.K., 2016. Abiotic stress signaling and responses in plants. Cell Press Journal. 167, 313-324.  https://doi.org/10.1016/j.cell.2016.08.029