فرشته رضایی نسب؛ علیرضا پازکی؛ رضا منعم
چکیده
شوری خاک از عوامل محدودکننده عملکرد محصولات کشاورزی ازجمله گیاهان دارویی است و به عنوان یکی از اساسیترین مشکلات کشاورزی محسوب میشود. ازاینروی، به منظور بررسی اثر اسید سالیسیلیک و اسید جاسمونیک بر قندهای محلول، پرولین و فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدان گیاه دارویی اسطوخودوس (Lavendula officinalis L.) در شرایط تنش شوری، ...
بیشتر
شوری خاک از عوامل محدودکننده عملکرد محصولات کشاورزی ازجمله گیاهان دارویی است و به عنوان یکی از اساسیترین مشکلات کشاورزی محسوب میشود. ازاینروی، به منظور بررسی اثر اسید سالیسیلیک و اسید جاسمونیک بر قندهای محلول، پرولین و فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدان گیاه دارویی اسطوخودوس (Lavendula officinalis L.) در شرایط تنش شوری، آزمایشی گلدانی، در سال 1393 در دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام خمینی (ره) شهرری و گلخانه واقع در منطقه 4 به مرحله اجرا درآمد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار اجرا گردید که در آن تنش شوری از منبع نمک طعام (NaCl)، در چهار سطح (0، 25، 50 و 75 میلی مولار)، اسید سالیسیلیک در دو سطح (0 و 0.7 میلی مولار) و اسید جاسمونیک در دو سطح (0 و 100 میکرومولار) در نظر گرفته شد. نتایج حاصل از مقایسه میانگین اثرات ساده شوری نشان داد که این عامل سبب افزایش قندهای محلول(%59) و پرولین (%76)، فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدان ازجمله؛ کاتالاز (%72)، سوپراکسید دیسموتاز (%67)، پراکسیداز (%63)، آسکوربات پراکسیداز (%60) و گلوتاتیون پراکسیداز (%72) شد. همچنین نتایج حاصل از پژوهش نشان داد، تنها اثر متقابل سه گانه عوامل آزمایشی بر صفات پراکسیداز، آسکوربات پراکسیداز معنی دار گردید. در این شرایط بیشترین میزان فعالیت پراکسیداز (50.27) میلیگرم پروتئین بر دقیقه و آسکوربات پراکسیداز (24.12) میلی گرم پروتئین بر دقیقه، در عامل شوری 75 میلی مولار و عدم حضور دو ترکیب مذکور حاصل گردید. بهطورکلی، به نظر میرسد که استفاده از اسید سالیسیلیک و اسید جاسمونیک از طریق افزایش فعالیت قندهای محلول و پرولین باعث افزایش مقاومت گیاه در شرایط تنش شوری گردید.