زهرا حیدری؛ حسینعلی اسدی قارنه؛ جمشید رزمجو
چکیده
شوری آب آبیاری در بسیاری از نقاط جهان به عنوان عامل محدود کننده رشد و عملکرد گیاهان به شمار میآید. گونههای مختلف مریم گلی دارای خواص متعدد دارویی و درمانی هستند. به منظور ارزیابی اثر تنش شوری بر صفات مورفوفیزیولوژیک گیاه مریم گلی مزرعهروی (Salvia nemorosa L.)، آزمایشی به صورت طرح بلوک کامل تصادفی با 4 تیمار شوری شامل شاهد (12 میلیمولار)، ...
بیشتر
شوری آب آبیاری در بسیاری از نقاط جهان به عنوان عامل محدود کننده رشد و عملکرد گیاهان به شمار میآید. گونههای مختلف مریم گلی دارای خواص متعدد دارویی و درمانی هستند. به منظور ارزیابی اثر تنش شوری بر صفات مورفوفیزیولوژیک گیاه مریم گلی مزرعهروی (Salvia nemorosa L.)، آزمایشی به صورت طرح بلوک کامل تصادفی با 4 تیمار شوری شامل شاهد (12 میلیمولار)، 50، 75 و 100 میلیمولار محلول کلرید سدیم و در 5 تکرار در مرکز تحقیقات سازمان پارکها و فضای سبز شهر اصفهان در سال 1397 انجام شد. نتایج تجزیه واریانس دادهها نشان داد شوری تأثیر معنیداری بر ارتفاع گیاه، تعداد برگ، طول و عرض برگ، طول گلآذین، تعداد گلآذین در هر بوته، تعداد گل در هر گلآذین، تعداد بذر در گلآذین، وزن تر و خشک اندام هوایی، وزن تر و خشک ریشه، میزان کلروفیل a، b و کل دارد. صفات مذکور در سطح شوری100 میلیمولار به ترتیب 20.56، 68.95، 54.41، 27.97، 9.19، 82.85، 41.45، 62.31، 60.47، 53.84، 23.13، 34.09، 66.66، 62.5 و 64.7 درصد نسبت به تیمار شاهد کاهش نشان دادند. شوری بر میزان پرولین و فنول کل نیز تأثیر معنیداری داشت و میزان پرولین و فنول کل در تیمار100میلیمولار کلرید سدیم نسبت به تیمار شاهد بهترتیب 62.5 و 96.17 درصد افزایش نشان داد. با توجه به اینکه اعمال شوری بالاتر از 50 میلیمولار کلرید سدیم منجر به کاهش معنیدار وزن تر و خشک ریشه و وزن خشک اندام هوایی گردید و علائم زردی و سوختگی در نمونههای گیاهی مشاهده شد، میتوان نتیجه گرفت که گیاه مریم گلی مزرعهروی سطوح شوری تا 50 میلیمولار کلرید سدیم را میتواند تحمل کند و نسبت به سطوح بالاتر شوری حساسیت نشان میدهد.