اصلاح گیاهان برای شرایط تنش
سازگاری و پایداری عملکرد لاین های امید بخش کینوا در شرایط شور

معصومه صالحی؛ فرهاد دهقانی؛ یوسف هاشمی نژاد؛ علیداد کرمی؛ سردار کشتکار

دوره 17، شماره 4 ، دی 1403، ، صفحه 739-755

https://doi.org/10.22077/escs.2024.6460.2216

چکیده
  به منظور بررسی اثر متقابل ژنوتیپ در محیط و تعیین سازگاری و پایداری عملکرد دانه در لاین‌های کینوا، این مطالعه طی دو سال زراعی (99-1398) در 5 منطقه (یزد، سبزوار، شیراز، بوشهر و ایرانشهر) در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 5 لاین و سه تکرار انجام شد. بعد از آزمون بارتلت تجزیه مرکب انجام شد و تجزیه پایداری با استفاده از روش‌های مختلف پارامتریک ...  بیشتر

تنش شوری
تعیین آستانه تحمل به تنش شوری ژنوتیپ های کینوا در شرایط مزرعه

معصومه صالحی؛ فرهاد دهقانی

دوره 16، شماره 4 ، دی 1402، ، صفحه 1123-1137

https://doi.org/10.22077/escs.2023.5309.2138

چکیده
  کینوا (Chenopodium quinoa Willd.) یک گیاه فراسودمند با ارزش غذایی بالا است که تحمل مناسبی به تنش‌ها شوری و خشکی دارد. بیشتر آزمایشات انجام شده بر روی بررسی تحمل به تنش شوری کینوا در شرایط گلدانی و گلخانه بوده و این نتایج با نتایج مزرعه‌ای تعیین آستانه غلات مانند گندم و جو قابل مقایسه نیست. هدف از این آزمایش تعیین آستانه تحمل به تنش شوری کینوا در ...  بیشتر

تنش شوری
شناسایی صفات مؤثر در گزینش لاین‌های کینوا (.Chenopodium quinoa Willd) در کشت بهاره تحت تنش شوری

معصومه صالحی؛ فرهاد دهقانی؛ ولی سلطانی گردفرامرزی؛ نادیا بشارت

دوره 14، شماره 4 ، دی 1400، ، صفحه 1041-1054

https://doi.org/10.22077/escs.2021.3287.1837

چکیده
  کینوا گیاهی است سه کربنه با ارزش غذایی بالا و یک شورزیست اختیاری است. به‌منظور گزینش لاین­ های کینوا در کشت بهاره در شرایط شور 13 لاین با دوره رسیدگی متفاوت در 3 خط 5 متری در 18 اسفند 1394 در مزرعه تحقیقات شوری صدوق یزد در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار با آب آبیاری با شوری dS/m 14 کشت گردید. مراحل فنولوژیک یادداشت شد و درنهایت ...  بیشتر

تنش شوری
بررسی تأثیر نسبت های مختلف کلسیم به منیزیم آب آبیاری بر خصوصیات رشدی و عملکرد کینوا (.Chenopodium quinoa Willd)

فرهاد دهقانی؛ پریسا ملکی؛ معصومه صالحی؛ سعید سعادت؛ حسینعلی بهرامی

دوره 14، شماره 4 ، دی 1400، ، صفحه 1105-1113

https://doi.org/10.22077/escs.2020.3198.1817

چکیده
  محدودیت منابع خاک و آب موجب شده است که استفاده از منابع شور برای تولید محصولات کشاورزی و تأمین نیاز غذایی جمعیت جهان امری اجتناب ناپذیر باشد. اگرچه شوری موجب کاهش رشد و عملکرد در گیاهان می‌شود اما میزان شدت تأثیر منفی آن نه‌تنها به نوع و گونۀ گیاه بلکه به مراحل رشد گیاه و ترکیب یونی آب در شرایط شور نیز بستگی دارد. نسبت کلسیم به منیزیم ...  بیشتر

تأثیر تاریخ کاشت بر مراحل فنولوژی و عملکرد دانه کینوا (.Chenopodium quinoa Willd) در شرایط شور

معصومه صالحی؛ ولی سلطانی؛ فرهاد دهقانی

دوره 12، شماره 3 ، مهر 1398، ، صفحه 923-932

https://doi.org/10.22077/escs.2019.1514.1341

چکیده
  آشنایی با مراحل فنولوژیک و نمو گیاه در تعیین تاریخ کاشت و عملیات زراعی در شرایط آب و هوایی مختلف اهمیت بسیاری دارد. به‌منظور بررسی اثرات تاریخ کاشت بر مراحل فنولوژیکی و عملکرد دانه کینوا (NSRCQ1) در هشت تاریخ کاشت (5/31، 6/15، 7/4، 7/15، 8/1، 12/5، 12/17 و 1/11) با سه تکرار با آب‌شور dS/m 14 در مزرعه تحقیقات شوری صدوق مرکز ملی تحقیقات شوری در سال زراعی 95-1394 ...  بیشتر

بررسی اثر تنش شوری و ریزسازوارهای خاکزی بر خصوصیات کمی و کیفی گیاه دارویی اسفرزه (.Plantago ovata Forsk)

احمدرضا دهقانی تفتی؛ سهراب محمودی؛ حسینعلی علیخانی؛ معصومه صالحی

دوره 11، شماره 3 ، مهر 1397، ، صفحه 721-736

https://doi.org/10.22077/escs.2017.580.1114

چکیده
  به­ منظور بررسی اثر قارچ میکوریزا آربوسکولار و باکتری حل­کننده فسفات معدنی در شرایط تنش شوریبر خصوصیات کمی و کیفی گیاه دارویی اسفرزه (Plantago ovata Forsk )، آزمایشی به­ صورت اسپلیت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. عامل شوری آب آبیاری در سه سطح 2.5 (شاهد)، 5 و 10 دسی زیمنس بر متر به‌عنوان فاکتور اصلی و دو ...  بیشتر

تأثیر تنش شوری و روشهای مختلف پرایمینگ بذر بر سبز شدن و خصوصیات گیاهچه کینوا (Chenopodium quinoa Willd.)

معصومه صالحی؛ ولی سلطانی؛ فرهاد دهقانی

دوره 11، شماره 2 ، تیر 1397، ، صفحه 381-391

https://doi.org/10.22077/escs.2017.595.1127

چکیده
  کینوا (Chenopodium quinoa) گیاهی دولپه‌ای، آلوتتراپلوئید، از خانواده Amaranthace، سه کربنه و هالوفیت اختیاری بوده که جزو شبه غلات دسته‌بندی می­شود. به‌منظور بررسی اثر تنش شوری بر سبز و استقرار اولیه کینوا آزمایشی بر مبنای طرح کاملاً تصادفی با 5 سطح شوری (dS/m صفر، 4، 8، 12 و 16) و چهار تکرار در خاک و کوکوپیت بر روی ژنوتیپ NSRCNQ1 انجام شد. سبز روزانه شمارش ...  بیشتر

بررسی اثر شوری و کودهای زیستی بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه دارویی اسفرزه (.Plantago ovata Forsk) در شرایط مزرعه

احمدرضا دهقانی تفتی؛ سهراب محمودی؛ حسینعلی علیخانی؛ معصومه صالحی

دوره 11، شماره 2 ، تیر 1397، ، صفحه 421-433

https://doi.org/10.22077/escs.2018.435.1084

چکیده
  به‌منظور بررسی اثر تنش شوری، قارچ میکوریزا آربوسکولار و باکتری حل­کننده فسفات معدنی بر عملکرد و اجزاء عملکرد گیاه دارویی اسفرزه (Plantago ovata Forsk.) آزمایشی به­صورت اسپلیت پلات فاکتوریل بر پایه طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار طراحی و اجرا شد. عامل شوری آب آبیاری در سه سطح 2.5 (شاهد)، 5 و 10 دسی زیمنس بر متر به‌عنوان فاکتور اصلی و دو ...  بیشتر

اثر استفاده از آب آبیاری شور بر تولید زیست توده و میزان تجمع یون ها در گیاه کوشیا

معصومه صالحی؛ محمد کافی؛ حمید رضا صادقی پور

دوره 4، شماره 1 ، شهریور 1390، ، صفحه 65-75

https://doi.org/10.22077/escs.2011.99

چکیده
  یکی از راهکارهای افزایش تولید با منابع موجود استفاده از کشاورزی شورزیست می­باشد. در بین شورزیست‌ها، کوشیا مورد توجه محققان قرار گرفته است. کوشیا گیاهی چهار کربنه، نیمه شورزیست است که سازگاری خوبی به انواع خاک­ها دارد. به منظور بررسی تاثیر تنش شوری بر میزان تجمع یون­ها و عکس العمل کوشیا برای تحمل شوری، آزمایشی در هفت سطح شوری(1/5، ...  بیشتر

ارزیابی تحمل به یخ زدگی ارقام جو (Hordeum vulgar L.) در مرحله گیاهچه‌ای تحت شرایط کنترل شده

احمد نظامی؛ جعفر نباتی؛ اعظم برزوئی؛ علی کمندی؛ علی معصومی؛ معصومه صالحی

دوره 3، شماره 1 ، شهریور 1389، ، صفحه 9-22

https://doi.org/10.22077/escs.2010.79

چکیده
  خطر پذیری آب و هوائی از جمله عواملی است که همواره در میزان تولید غلات در بسیاری از مناطق موثر بوده است. به منظور بررسی تحمل به یخ‌زدگی ارقام جو در شرایط کنترل شده، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی و به صورت آزمایش فاکتوریل با سه تکرار در آزمایشگاه فیزیولوژی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد به اجراء در آمد. ترکیب 5 رقم جو ماکوئی، ...  بیشتر