تنش شوری
غلامحسن رنجبر؛ هادی پیراسته انوشه؛ مهدی شیران تفتی؛ مجید نیکخواه
چکیده
سالیکورنیا (Salicornia bigelovii Torr.) بهدلیل تحمل زیاد به آبهای بسیار شور و داشتن ارزش اقتصادی در تولید علوفه، دانه روغنی و مصرف تازه خوری بهعنوان یک گیاه امیدبخش مطرح بوده است. به منظور مطالعه واکنش این گونه به تیمارهای مختلف شوری آب، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی و با 4 تکرار در مرکز ملی تحقیقات شوری انجام شد. تیمارهای آب شور شامل 2، ...
بیشتر
سالیکورنیا (Salicornia bigelovii Torr.) بهدلیل تحمل زیاد به آبهای بسیار شور و داشتن ارزش اقتصادی در تولید علوفه، دانه روغنی و مصرف تازه خوری بهعنوان یک گیاه امیدبخش مطرح بوده است. به منظور مطالعه واکنش این گونه به تیمارهای مختلف شوری آب، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی و با 4 تکرار در مرکز ملی تحقیقات شوری انجام شد. تیمارهای آب شور شامل 2، 5، 8، 11، 14 و 17 دسیزیمنس برمتر بود، که با استفاده از رقیق نمودن آب دریای خلیجفارس تهیه شد. نتایج نشان داد که شوری تا 8 دسیزیمنس بر متر مقادیر وزنتر و خشک را افزایش داد، ولی افزایش شوری با کاهش وزنتر و خشک همراه بود. میزان کاهش وزن تر در تیمارهای 2، 5، 11، 14 و 17 دسیزیمنس برمتر در مقایسه با تیمار 8 دسیزیمنس بر متر بهترتیب 26.9، 9.5، 12.0، 20.0 و 35.8 درصد بود. این میزان کاهش در مورد وزن وزن خشک بهترتیب 23.4، 20.7، 27.4، 38.9 و 41.7 درصد بود. با افزایش میزان شوری آب، محتوی خاکستر شاخساره گیاه روند صعودی و معنیداری داشت. کمترین و بیشترین میزان خاکستر شاخساره بهترتیب در شوری 2 و 17 دسیزیمنس برمتر و به مقدار 24.8 و 41.3 درصد بود. با افزایش میزان شوری آب، غلظت کلر و سدیم در شاخساره گیاه افزایش و غلظت عناصر کلسیم و پتاسیم کاهش یافت. بر اساس نتایج این آزمایش، تحمل به شوری در سالیکورنیا با تجمع نمک در بافت گیاه و از طریق تنظیم اسمزی انجام میشود. قابلیت تجمع عناصر، ضمن اینکه توان گیاهپالایی سالیکورنیا را تقویت مینماید، ولی افزایش درصد خاکستر بر ارزش علوفهای گیاه تأثیر منفی داشته و لذا تعیین ارزش تغذیهای سالیکورنیا و آنالیز خوراک آن در حضور دام نیاز به بررسی بیشتر دارد.
مهدی کریمی؛ بابک خیام باشی؛ سیدعلی محمد چراغی؛ مجید نیکخواه؛ محمد حسن رحیمیان؛ هادی پیراسته انوشه؛ مهدی شیران تفتی؛ ولی سلطانی گردفرامرزی
چکیده
پژوهش حاضر بهمنظور بررسی اثر مقادیر متفاوت فسفر (0، 100، 200 و 300 کیلوگرم سوپرفسفاتتریپل در هکتار) بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم در شرایط متفاوت شوری (1.88، 7.22 و 16.14 دسیزیمنس برمتر) به صورت یک آزمایش بصورت کرتهای خردشده بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی در مرکز ملی تحقیقات شوری اجرا گردید. نتایج نشان داد که با افزایش شوری آب آبیاری همبستگی ...
بیشتر
پژوهش حاضر بهمنظور بررسی اثر مقادیر متفاوت فسفر (0، 100، 200 و 300 کیلوگرم سوپرفسفاتتریپل در هکتار) بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم در شرایط متفاوت شوری (1.88، 7.22 و 16.14 دسیزیمنس برمتر) به صورت یک آزمایش بصورت کرتهای خردشده بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی در مرکز ملی تحقیقات شوری اجرا گردید. نتایج نشان داد که با افزایش شوری آب آبیاری همبستگی بین عملکرد گندم و فسفر کاهش یافت. الگوی پاسخ گندم به مصرف فسفر در شوریهای آب آبیاری 1.88 و 7.22 دسیزیمنس بر متر از معادله درجه دوم تبعیت کرد، لیکن این همبستگی در شوری آب آبیاری 7.22 دسیزیمنس بر متر از نظر آماری معنیدار نبود. در شوری آب آبیاری 16.14 دسیزیمنس بر متر، عکسالعمل دانه گندم به فسفر از الگوی خاصی تبعیت نکرد و فسفر نتوانست تاثیر معنیداری بر عملکرد دانه گندم داشته باشد. طبق نتایج این تحقیق مصرف 150 کیلوگرم کود سوپرفسفات تریپل در شوریهای آب آبیاری 1.88 و 7.22 دسیزیمنس بر متر توصیه میشود. ضمنا نتایج این پژوهش نشان داد که با افزایش شوری نیاز گندم به کود فسفری کاهش یافت، و امکان جبران کاهش عملکرد ناشی از تنش شوری با افزایش میزان مصرف کود فسفری امکان پذیر نیست.