آرزو میر مظفری رودسری؛ مهرداد یارنیا؛ هادی اسدی رحمانی؛ محمود تورچی
چکیده
مقدمه این مطالعه بهمنظور بررسی اثر سویه های مختلف باکترهای افزایشدهنده رشد گیاهی بر محتوای متابولیتهای سازگاری و رنگیزه های فتوسنتزی تحت تنش کمآبی در دو سال زراعی 92 و 93 در شرایط مزرعه ای بهصورت آزمایش کرتهای خردشده بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. مواد و روش ها عوامل موردمطالعه طرح عبارت ...
بیشتر
مقدمه این مطالعه بهمنظور بررسی اثر سویه های مختلف باکترهای افزایشدهنده رشد گیاهی بر محتوای متابولیتهای سازگاری و رنگیزه های فتوسنتزی تحت تنش کمآبی در دو سال زراعی 92 و 93 در شرایط مزرعه ای بهصورت آزمایش کرتهای خردشده بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. مواد و روش ها عوامل موردمطالعه طرح عبارت بودند از تنش کمآبی در سه سطح آبیاری پس از 40، 80 و 120 میلیمتر تبخیر از تشتک کلاس A بهعنوان عامل اصلی و سویههای مختلف باکتری در 8 سطح به همراه شاهد بهعنوان عامل فرعی. نتایج و بحث نتایج حاصل نشان داد کاربرد سویه های مختلف باکتری و اعمال تنش بر میزان کربوهیدرات محلول برگ و پرولین مؤثر بودند. بیشترین مقدار کربوهیدرات محلول و پرولین با تلقیح بذر با باکتری پسودوموناس 169 در تیمار آبیاری پس از 120 میلیمتر تبخیر از تشتک کلاس A حاصل شد. بیشترین خاصیت آنتیاکسیدانی با 89 میکروگرم در میلیلیتر در تیمار آزوسپریلیوم آف و آبیاری پس از 120 میلیمتر تبخیر از تشتک و کمترین آن با 15.3 میکروگرم در میلیلیتر در تیمار عدم کاربرد سویه باکتریایی و آبیاری پس از 40 میلیمتر تبخیر از تشتک به دست آمد. همچنین، بیشترین عملکرد اسانس کل با 4 گرم در تیمار هرباسیلوس و آبیاری پس از 120 میلیمتر تبخیر از تشتک و کمترین آن با 0.85 گرم در تیمار پسودوموناس 168 و آبیاری پس از 40 میلیمتر تبخیر از تشتک به دست آمد. در این بررسی، شرایط تنش کمآبی ملایم و شدید و استفاده از سویه های مختلف باکتریها باعث افزایش معنیدار تولید پرولین و کربوهیدراتهای محلولنسبت به شاهد گردید. این امر توانست باعث افزایش عملکرد اسانس بوته در شرایط تنش ملایم و متوسط در مقایسه با شاهد شود. نتیجه گیری استفاده از سویه های مناسب باکتری همچون ازتوباکتر 5 و آزوسپیریلیوم 21 میتواند در شرایط تنش کمآبی متوسط و استفاده از ازتوباکتر 5 و پسودوموناس 169 در شرایط تنش کمآبی شدید تولید اسانس، گیاه دارویی را افزایش دهد.
رعنا نادری زرنقی؛ محمود تورچی
چکیده
تولیدات کشاورزی شدیدأ تحت تأثیر شوری خاک و اثرات مخرب غلظت نمک در خاکهای شور میباشند و این عامل تمدن کشاورزی قدیمی و مدرن را تحت تأثیر قرار داده است. بهمنظور بررسی اثر تنش شوری آب برتعدادی از صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی مرتبط با مقاومت به شوری در دوازده رقم کلزای بهاره، آزمایشی بصورت کرتهای خرد شده با سه سطح شوری صفر، ...
بیشتر
تولیدات کشاورزی شدیدأ تحت تأثیر شوری خاک و اثرات مخرب غلظت نمک در خاکهای شور میباشند و این عامل تمدن کشاورزی قدیمی و مدرن را تحت تأثیر قرار داده است. بهمنظور بررسی اثر تنش شوری آب برتعدادی از صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی مرتبط با مقاومت به شوری در دوازده رقم کلزای بهاره، آزمایشی بصورت کرتهای خرد شده با سه سطح شوری صفر، 150و 300 میلیمولار در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا درآمد. در این پژوهش صفات ارتفاع بوته، طول ریشه، وزنتر و خشک گیاه، وزنتر و خشک ریشه، وزن صد دانه، عملکرد دانه در بوته، پتانسیل اسمزی، پتانسیل آب برگ، پرولین، Na+برگ، K+برگ و K+/Na+برگ ارقام اندازهگیری شد. تجزیه واریانس حاکی از وجود اختلاف معنیدار بین ارقام مورد مطالعه برای تمامی صفات بود. از تجزیهخوشهای با روش UPGMA برای گروه بندی ارقام از حیث کلیه صفات و برای تمامی سطوح شوری استفاده شد. تجزیهخوشه ای در شرایط تنش شوری شدید منجر به تشکیل دو خوشه گردید که ارقام Heros و Comet در اکثر صفات مورد مطالعه میانگین کمتری را به خود اختصاص دادند، لذا میتوان از آنها بعنوان والدین حساس در تلاقی با ارقام متحمل مانند Crakerو Amica جهت تهیه جوامع مناسب برای ترسیم نقشه ژنتیکی و مکانیابی صفات کمی درگیر در مقاومت به شوری استفاده کرد. با شناسایی ارقام متحمل و حساس به شوری زمینه برای مطالعات مولکولی جهت درک درست سازوکار تحمل به تنش شوری در کلزا و ژنهای درگیر در این فرآیند فراهم خواهد شد.