تنش شوری
ارزیابی پاسخ های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گندم به تنش کلرید سدیم در مرحله گیاهچه

میترا جباری؛ نفیسه مهدی نژاد؛ خالد سلیمی

دوره 17، شماره 4 ، دی 1403، ، صفحه 801-814

https://doi.org/10.22077/escs.2024.6543.2226

چکیده
  حدود 1.7 میلیون هکتار از اراضی کشاورزی ایران شور است. بنابراین گزینش ارقام گندم متحمل به شوری و به تبع آن تعیین شاخص‌های کارآمد برای کوتاه کردن مراحل گزینش از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. به این منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با دو عامل غلظت NaCl (صفر، 100، 200 و 300 میلی‌مولار) و ارقام گندم (شیراز، فلات، دوروم، ...  بیشتر

تنش خشکی
واکنش بالنگو شهری (Lallemantia iberica) و شیرازی (Lallemantia royleana) به کاربرد کود نانو آهن کلات در رژیم‌های متفاوت آبیاری

آرزو پراور؛ سعیده ملکی فراهانی؛ علیرضا رضازاده

دوره 16، شماره 3 ، مهر 1402، ، صفحه 659-674

https://doi.org/10.22077/escs.2023.4889.2086

چکیده
  هدف از این مطالعه بررسی واکنش بالنگو شهری (Lallemantia iberica) و شیرازی (Lallemantia royleana) به کاربرد کود نانو آهن کلات در رژیم‌های متفاوت آبیاری بود. آزمایش به صورت اسپیلت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد در سال 1397-1398 اجرا شد. عامل اصلی، رژیم آبیاری در سه سطح (آبیاری پس از 30، 60 ...  بیشتر

ارزیابی تغییرات صفات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی در گونه‌های اجدادی و تکاملی گندم تحت تنش کم آبی

صدیقه فابریکی اورنگ؛ ثریا مهرآباد پوربناب

دوره 11، شماره 4 ، دی 1397، ، صفحه 791-802

https://doi.org/10.22077/escs.2018.1022.1202

چکیده
  آگاهی از تنوع ژنتیکی موجود در ارقام اهلی و خویشاوندان وحشی یک گونه گیاهی، در به‌کارگیری آن‌ها در برنامه-های اصلاحی از اهمیت زیادی برخوردار است. با توجه به اینکه بخش قابل‌توجهی از اراضی زیر کشت گندم در ایران در مناطق خشک قرارگرفته و اینکه گونه ­های گیاهی با راهبرد­های مختلفی ازجمله تغییر در آنزیم­های آنتی­ اکسیدانی، خود را ...  بیشتر

بررسی تأثیر اسید سالیسیلیک بر فعالیت آنزیم‌ها و ترکیبات آنتی اکسیدان ارقام نخود (L. Cicer arietinum) در مواجهه با تنش خشکی

مریم شوریابی؛ علی گنجعلی؛ پروانه ابریشم چی

دوره 5، شماره 1 ، شهریور 1391، ، صفحه 41-54

https://doi.org/10.22077/escs.2012.113

چکیده
  اسید سالیسیلیک (SA) به عنوان یک تنظیم کننده‌ی رشد گیاهی در تخفیف آسیب‌های اکسیداتیو ناشی از تنش خشکی در سلول‌های گیاهی نقش مهمی به عهده دارد. به منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف SA بر میزان پروتئین‌های محلول، فعالیت عوامل آنتی اکسیدان آنزیمی و غیر آنزیمی شامل آنزیم‌های پراکسیداز، سوپر اکسید دیسموتاز، آسکوربات پراکسیداز، اسید آسکوربیک ...  بیشتر