حمیده غفاری؛ محمودرضا تدین
چکیده
بهمنظور بررسی واکنشهای جوانهزنی بذر چغندرقند تحت پتانسیلهای آبی مختلف و بهبود شاخصهای جوانهزنی با اسید جاسمونیک، مطالعهای در آزمایشگاه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملآ تصادفی با 4 تکرار در سال 1395 انجام گرفت. در این آزمایش تیمارها شامل پنج سطح پتانسیل آب (شاهد یا آب مقطر، 0.2- ، 0.6- ...
بیشتر
بهمنظور بررسی واکنشهای جوانهزنی بذر چغندرقند تحت پتانسیلهای آبی مختلف و بهبود شاخصهای جوانهزنی با اسید جاسمونیک، مطالعهای در آزمایشگاه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملآ تصادفی با 4 تکرار در سال 1395 انجام گرفت. در این آزمایش تیمارها شامل پنج سطح پتانسیل آب (شاهد یا آب مقطر، 0.2- ، 0.6- ، 1- و 1.4- مگاپاسکال با پلیاتیلن گلایکول) و قرار گرفتن بذور در محلولهای 5 و 10 میکرومولار اسید جاسمونیک و آب مقطر (شاهد) بودند. صفات درصد و سرعت جوانهزنی، طول ساقهچه و ریشهچه، وزن ساقهچه، متوسط زمان جوانهزنی، ضریب سرعت جوانهزنی، جوانهزنی نسبی، ضریب آلومتری، شاخص بنیه طولی و وزنی اندازهگیری شدند. مقایسه میانگین برهمکنش سطوح خشکی و اسید جاسمونیک بر درصد و سرعت جوانهزنی نشان داد که بالاترین میزان مربوط به تیمار شاهد (عدم تنش) و پیش تیمار با 5 میکرومولار اسید جاسمونیک به ترتیب با 100 درصد بذر جوانهزده و سرعت 24.83 بذر در روز بود و بیشترین طول ساقهچه و ریشهچه در تیمار برهمکنش بدون تنش و آب مقطر بود. تحت پتانسیلهای آبی مختلف، پیش تیمار بذور با اسید جاسمونیک باعث شد ضریب سرعت جوانهزنی، جوانهزنی نسبی، ضریب آلومتری، شاخص بنیه طولی و وزنی نسبت به پیش تیمار بذرها فقط با آب مقطر بیشتر باشد. در نهایت، پیش تیمار بذر با اسید جاسمونیک در سطح 5 میکرومولار به طور موثری میتواند تحمل به تنش خشکی در چغندرقند را بهبود دهد.