الهام نورعلی؛ حبیب اله نادیان؛ سیروس جعفری؛ مختار حیدری
چکیده
رشد و عملکرد گیاهان در بسیاری از مناطق دنیا تحت تأثیر تنشهای محیطی متعدد، محدود میشود. حضور فلزات سنگین یکی از مهمترین تنشهای محیطی است که میتواند منجر به کاهش رشد و تولید محصول شود. تنش شوری نیز از مهمترین عوامل محدودکننده رشد گیاه، بخصوص در مناطق خشک و نیمهخشک، محسوب میگردد. بهمنظور بررسی واکنش گیاه گشنیز به تنش شوری ...
بیشتر
رشد و عملکرد گیاهان در بسیاری از مناطق دنیا تحت تأثیر تنشهای محیطی متعدد، محدود میشود. حضور فلزات سنگین یکی از مهمترین تنشهای محیطی است که میتواند منجر به کاهش رشد و تولید محصول شود. تنش شوری نیز از مهمترین عوامل محدودکننده رشد گیاه، بخصوص در مناطق خشک و نیمهخشک، محسوب میگردد. بهمنظور بررسی واکنش گیاه گشنیز به تنش شوری و حضور کادمیوم در خاک ازنظر برخی مؤلفههای رشد و غلظت عناصر روی (Zn)، مس (Cu)، آهن (Fe) و کادمیوم (Cd)، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در شرایط گلخانهای دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل شوری از نوع کلرید سدیم در سه سطح 2 (شاهد)، 5 و 8 دسیزیمنس بر متر و کادمیوم از منبع کلرید کادمیوم در 3 سطح 0 (شاهد)، 50 و 100 میلیگرم بر کیلوگرم میباشند. نتایج نشان داد که تیمارهای آزمایشی، بر صفات موردمطالعه اثر معنیداری داشتند. نتایج حاصل حاکی از کاهش ارتفاع، وزن خشک اندام هوایی و وزن خشک ریشه با افزایش غلظت کادمیوم و شوری بود. همچنین تحت شرایط تنش شوری و حضور کادمیوم در خاک غلظت عناصر روی، مس و آهن اندام هوایی کاهش و غلظت کادمیوم آن افزایش یافت. بیشترین میزان کاهش مؤلفههای رشد و غلظت عناصر روی، مس و آهن در بالاترین سطح شوری خاک (8) و بالاترین سطح کادمیوم (mg/kg100) مشاهده گردید. بر اساس نتایج پژوهش حاضر وجود همزمان دو تنش شوری و فلز سنگین کادمیوم در خاک، باعث کاهش رشد گیاه و بیشاندوزی فلز کادمیوم در این شرایط شده است.
حبیب اله نادیان؛ سیروس جعفری؛ بهزاد ناطق زاده
چکیده
در یک آزمایش گلخانهای اثر چهار سطح شوری (1، 2، 4 و 8 دسی زیمنس بر متر) و سه سطح کود اوره (200، 300 و 400 کیلوگرم در هکتار) بر بعضی از مؤلفههای رشد، ترکیب یونی شربت نی و جذب برخی از عناصر غذایی توسط نیشکر واریته CP69-1062 مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار به مرحله اجرا در آمد. نتایج نشان ...
بیشتر
در یک آزمایش گلخانهای اثر چهار سطح شوری (1، 2، 4 و 8 دسی زیمنس بر متر) و سه سطح کود اوره (200، 300 و 400 کیلوگرم در هکتار) بر بعضی از مؤلفههای رشد، ترکیب یونی شربت نی و جذب برخی از عناصر غذایی توسط نیشکر واریته CP69-1062 مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار به مرحله اجرا در آمد. نتایج نشان داد با افزایش شوری از 1 به 8 دسی زیمنس بر متر طول و وزن ریشه و درنتیجه وزن اندامهای هوایی شامل وزن و تعداد نی در گلدان و زیستتوده گیاه بهشدت کاهش یافت. بیشترین وزن و طول تجمعی ریشه در شوری 1 دسی زیمنس بر متر و مصرف 400 کیلوگرم اوره و کمترین آنها در شوری 8 دسی زیمنس بر متر و مصرف 200 کیلوگرم اوره ملاحظه گردید. با افزایش کود اوره از غلظت سدیم در گیاه تحت تنش شوری کاسته شد ولی میزان جذب پتاسیم افزایش یافت و این منجر به افزایش نسبت جذب K:Naدر برگ و شربت نیشکر، تجمع بیشتر پرولینو نهایتاٌ وزن نی شد. با افزایش شوری میزان هدایت الکتریکی، خاکستر و سدیم شربت نی افزایش معنیداری پیدا کرد. نتایج این مطالعه تائیدی است بر این فرضیه که با مصرف کود نیتروژن کافی میتوان تا حدی از بروز اثرات زیانبار شوری بر گیاه کم نمود.