تنش شوری
بررسی تاثیر تجمع سدیم بر مقدار کلروفیل و برخی خصوصیات فیزیولوژیک در گندم و جو تحت شرایط شوری

وحید اطلسی پاک؛ امید بهمنی؛ مهسا اسدبگی

دوره 16، شماره 4 ، دی 1402، ، صفحه 1059-1069

https://doi.org/10.22077/escs.2023.5276.2132

چکیده
  میزان کلروفیل و برخی خصوصیات فیزیولوژیک دو رقم گندم نان ارگ (متحمل) و تجن (حساس) و یک رقم جو (نیک) تحت تاثیر کلرید سدیم مورد بررسی قرار گرفت. بعد از گسترش برگ چهارم، دو سطح صفر و 150 میلی‌مولار از نمک کلرید سدیم اعمال گردید. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار در سال 1396 در شرایط گلخانه انجام گرفت. تحت این شرایط ...  بیشتر

مقایسه برخی خصوصیات فیزیولوژیک ریشه ارقام گندم دوروم و گندم نان تحت شرایط شوری

وحید اطلسی پاک؛ امید بهمنی

دوره 14، شماره 3 ، مهر 1400، ، صفحه 793-804

https://doi.org/10.22077/escs.2020.3097.1794

چکیده
  به منظور رشد مطلوب گیاه در شرایط شور، رشد سریع و گسترده ریشه‌ از اهمیت زیادی برخوردار است. به منظور بررسی سیستم ریشه‌ای و برخی خصوصیات فیزیولوژیک چهار رقم گندم نان ارگ و افق (متحمل به شوری)، تجن و مروارید (حساس به شوری) و دو رقم گندم دوروم (بهرنگ و شبرنگ)، آزمایشی گلخانه‌ای با دو سطح شوری (صفر و 150 میلی‌مولار NaCl) در لوله‌های پی وی سی به ...  بیشتر

ارزیابی ارتباط دمای برگ با میزان تحمل به شوری و الگوی تجمع سدیم در اندام هوایی برخی ارقام گندم

وحید اطلسی پاک؛ امید بهمنی؛ حسین یادگاری

دوره 13، شماره 3 ، مهر 1399، ، صفحه 925-936

https://doi.org/10.22077/escs.2020.2241.1569

چکیده
  درک مکانیسم‌های تحمل به شوری در گسترش ارقام متحمل ضروری به نظر می‌رسد. دو رقم گندم نان (ارگ و تجن) متفاوت از لحاظ تجمع سدیم اندام هوایی و یک رقم گندم دوروم (بهرنگ) از نظر دمای برگ و الگوی تجمع سدیم در آزمایشی گلخانه‌ای تحت سطوح متفاوت شوری (شاهد: بدون تنش، 100 و 200 میلی‌مولار کلرید سدیم) مورد ارزیابی قرار گرفتند. در واکنش به افزایش شوری ...  بیشتر

تأثیر شوری و کم‌آبیاری بر توزیع یونی در بافت‌های مختلف ارقام گندم نان (.Triticum aestivum L)

وحید اطلسی پاک؛ امید بهمنی؛ سمیرا افشین نیک

دوره 12، شماره 4 ، دی 1398، ، صفحه 1291-1302

https://doi.org/10.22077/escs.2019.1744.1398

چکیده
  گیاهان اغلب در مناطق خشک و نیمه خشک در معرض شوری و کمبود رطوبت قرار می‌گیرند. شوری و کمبود رطوبت خاک از طریق کاهش پتانسیل آب خاک موجب اختلال در قابلیت تولید گیاهان زراعی می‌شوند. در این پژوهش توزیع یونی و شاخص بهره‌وری آب دو رقم گندم نان (ارگ و تجن) متفاوت از لحاظ تجمع سدیم در رژیم‌های مختلف آبیاری (آبیاری کامل، 85 و 70 درصد نیاز آبی) و ...  بیشتر

مقایسه مقدار کلروفیل ارقام گندم (.Triticum aestivum L) متفاوت ازلحاظ غلظت سدیم اندام هوایی تحت تنش شوری

وحید اطلسی پاک؛ امید بهمنی

دوره 12، شماره 2 ، تیر 1398، ، صفحه 579-588

https://doi.org/10.22077/escs.2018.1328.1274

چکیده
  به‌منظور بررسی اثرات دفع سدیم بر مقدار کلروفیل و تولید ماده خشک، سه رقم گندم نان (کویر، مهدوی و تجن) متفاوت ازلحاظ تحمل شوری و تجمع سدیم در دو سطح شوری صفر و 150 میلی مولار در شرایط هیدروپونیک در گلخانه در سال 1395 کشت شدند. شوری سبب کاهش عملکرد دانه، وزن خشک اندام هوایی، نسبت پتاسیم به سدیم اندام هوایی و مقدار کلروفیل و نیز افزایش مقدار ...  بیشتر